5reacties

Gedichten over Helmond

dichter HelmondEr zijn veel manieren om over een stad te schrijven. Daarvan is poëzie er 1. Denk maar aan “Ik ging naar Bommel om de brug te zien”, “Den Haag. Ik voel me er zo ver van huis” of (van de Helmondse dichter Hans van de Waarsenburg) “Midden op de Zuidwal”.
Veel steden zijn bezongen door dichters. Zo ook Helmond. Zowel ‘amateurs’ als ‘professionals’ hebben hun krachten gewaagd om hun beeld van de stad te schetsen. Helmond heeft zelfs sinds 2007 een stadsdichter in de persoon van Bert Kuijpers. Op initiatief van het Literair Café Helmond schrijft hij jaarlijks een tiental gedichten over onze stad. Een aantal daarvan is hier te lezen.
Maar Hans en Bert zijn natuurlijk niet de enige Helmondse dichters. Helmond heeft ook een dichterskring, een literair café, een poëzieroute en een aantal meer of minder bekende schrijvers en dichters. Tientallen amateurs en professionals zijn actief met taal en poëzie bezig. En wie weet hoeveel onbekende Helmonders af en toe iets moois over hun stad dichten.
De weblog biedt vanaf nu al die mensen een podium om hun gedichten voor een breed publiek te presenteren. Dat kan heel simpel door jouw of andermans gedicht hieronder te plaatsen. De enige voorwaarde is dat het gedicht (aanwijsbaar) over Helmond moet gaan. En wie weet, rolt daar te zijner tijd wel een nieuwe stadsdichter uit. Als voorzet en opening hieronder het gedicht Helmond van Hans van de Waarsenburg.

HELMOND

deze stille straten
met knekelhuizen
onherstelbare woningen
en as op lantaarnpalen

deze rechtopstaande muren
getooid met gekraste vingers
en blinde wonden in hun huid

deze mensen
met zilverekseem op de poriën
en godkanker op de strot

deze geografie is V. V. T.
en voor geen enkele herhaling vatbaar