3reacties

Geen nachttreinen voor Helmond

Er is geen geld Helmond aan te sluiten op het Nachtnet van de NS. Ook niet ‘via’ Venlo omdat de nachttreinen daar geen issue meer zijn. In Venlo vinden ze de kosten te hoog (doorrijden van de nachttrein van Eindhoven naar Venlo betekent extra materieel inzetten) bij een relatief klein aantal reizigers.

Dat antwoordde het college van B&W op vragen van de PvdA-fractie. Die fractie zag nieuwe mogelijkheden omdat het Limburgse provinciebestuur wil onderzoeken of Venlo en Roermond op het Brabantse nachtnet kunnen worden aangesloten. “Voor Helmond is dit een kans, een aansluiting van Venlo op het Brabantse nachtnet is alleen mogelijk via Helmond” aldus de vragenstellers die al jaren groot voorstander zijn van deze aansluiting.
Sinds eind 2007 zijn 4 van de 5 grote Brabantse steden aangesloten op het nachtnet van de Nederlandse Spoorwegen en kan er ook vrijdag- en zaterdagnacht getreind worden. Ondanks pogingen in de jaren daarna is Helmond als enige B5-stad er nog altijd uitgesloten.
“Indien in de toekomst alsnog mocht blijken dat de gemeente Venlo en de Provincie Limburg een aansluiting op het Brabantse Nachtnet gaan onderzoeken zullen wij hierin zeker samenwerking zoeken” zo laat B&W weten. Als de gemeenteraad het benodigde geld vrijmaakt voor nachttreinen, staat het huidige college er in principe positief tegenover. Zij zullen er dan naar streven ook de gemeente Deurne te betrekken.