9reacties

Verkoop Boscondo: 18 mln. voor gemeente

Het appartementencomplex Boscotondo van Vitalis wordt voor 16,25 miljoen verkocht aan Reggeborgh Vastgoed. Tenminste, dat is de bedoeling van die 2 partijen en B&W. Door de verkoop zal de gemeente snel het geleende bedrag terugkrijgen.
Voor de bouw van dat complex leende de gemeente in 1997 namelijk een bedrag van 20,2 miljoen euro aan de stichting Vitalis Residentiële Woonvormen. De restantschuld bedroeg op 1 januari nog 18.267.058 euro, nu iets minder. Die krijgt de gemeente bij verkoop terug, zie de brief met afspraken (pdf). Van de verkoopopbrengst gaat 16 miljoen meteen terug via Reggeborgh, de resterende schuld van iets meer dan 2 miljoen lost Vitalis in 5 jaarlijkse termijnen af.

Vanwege de nog niet afgeloste lening uit 1997 moet de gemeente goedkeuring voor deze verkoop verlenen. B&W is akkoord, de gemeenteraad zal daarover waarschijnlijk komende maand beslissen.
De hoge leegstand in de afgelopen jaren (circa 40% van de 129 appartementen) is voor Vitalis de belangrijkste reden om het Boscotondo-complex te willen verkopen. Verder ontbreekt het deze Eindhovense stichting aan geld om de verouderde appartementen te verbeteren en leiden ze verlies op dit complex (circa 421.000 euro verlies in 2014).
Vele pogingen werden de laatste jaren gedaan de leegstand tegen te gaan. Zoals de eerste 2 maanden gratis huur en vorig jaar werd ‘Pimp your palace’ georganiseerd. Daarbij mochten 3 nieuwe huurders hun nieuwe stek verbouwen voor 9.000 euro per appartement. Wie dat het beste deed, won een prijzenpakket van 3.000 euro. Vorige maand werd bekend dat Willy van de Kerkhof in Boscotondo was gaan wonen (filmpje), maar ook de komst van deze Helmondse Held mocht niet baten.
Na aankoop wil Reggeborgh Vastgoed een bedrag van 5 tot 6 miljoen euro  investeren in deze appartementen uit 2001. Dat geld gaat naar renovatie van badkamers en keukens, verbetering van de gezamenlijke ruimte beneden en het normale onderhoud. Daarnaast wil dat bedrijf op termijn (mits goedgekeurd door de welstandscommissie) een aantal appartementen voorzien van balkons. De nieuwe eigenaar wil zich richten op een bredere doelgroep, waardoor niet alleen 55+, maar alle doelgroepen er gehuisvest kunnen worden.
Volgens de gemeente is Reggeborgh Groep een sterke partner (in 2013 een balanstotaal van bijna 1,5 miljard en een winst van 34 miljoen euro). Het is de investeringsmaatschappij van Dik Wessels, volgens de Quote 500 van 2014 is hij de op 1 na rijkste Nederlander. Zijn geschat vermogen is 2,4 miljard euro.