166reacties

Helder Helmond koestert Zwarte Piet

Middels het onderstaand persbericht laat Helder Helmond weten dat zij het “op zijn zachtst gezegd héél erg jammer” zouden vinden als de Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest ook uit onze stad zouden verdwijnen.
Kees Gruyters maakte vorig jaar onder meer de bijgaande foto in Het Kasteel van Sinterklaas.

Helder Helmond koestert Zwarte Piet. En dat koesteren van Zwarte Piet willen wij heel graag delen met de inwoners van Helmond. Helmond is dit jaar al 15 jaar dé Sinterklaasstad van Nederland. Want sinds 2005 logeert onze Goedheiligman al jaarlijks 3 weken in het mooiste kasteel van Nederland; het kasteel van Helmond. En natuurlijk met zijn pieten! Zijn Zwarte Pieten.
Het Sinterklaasfeest bestaat al sinds ongeveer 1200, dus al meer dan 800 jaar. Tussen 1750 en 1850 kwam (donkere) ‘Piet’ erbij. En vanaf 1850, al 170 jaar, kennen we het sinterklaasfeest min of meer in de huidige vorm met een donkere knecht, die er waarschijnlijk al jaren daarvoor ook al was. Zeker is dat al in 1895 sprake was van Zwarte Piet, dit jaar dus precies 125 jaar; Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog maakten onze Canadese bevrijders er een waar volksfeest van met heel veel zwarte Pieten. Maar zwarte Piet is geen racisme. Sterker nog hij is bedacht als anti-slavernij-actie. Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboekje ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’. Schenkman was lid van de ‘Maatschappij tot Nut van het Algemeen’, een club die tegen de slavernij was (die 13 jaar later in 1863 werd afgeschaft). En ‘knecht’ was een ere-titel, denk maar aan schildersknecht, bakkersknecht, enz. Knecht van een bisschop was natuurlijk helemaal een grote eer!
Het is daarom zo jammer dat sinds 7 jaar nu Zwarte Piet geheel ten onrechte in diskrediet wordt gebracht. Helder Helmond is dan ook heel erg bang dat Zwarte Piet ook uit Helmond zal verdwijnen. En dat zouden wij op zijn zachtst gezegd héél erg jammer vinden. En daarom koestert Helder Helmond Zwarte Piet. En dat koesteren van zwarte piet willen wij graag delen met alle inwoners van Helmond.
­
Michael Rieter, Martijn Rieter, Alexandra Koolen, René van de Westerlo & Louis van de Werff.

In een reactie hieronder staat een update.