Helmond in 1962 vanuit de hoogte (deel 3)

Jan Weijers mailde 5 kleurenfoto’s die in/rond 1962 werden gemaakt vanaf de toren van de Lambertuskerk. Na deel 1 en deel 2 vandaag het derde en laatste deel in dit drieluik. Stadshistoricus Giel van Hooff benoemde ook dit keer enkele gebouwen uit de tijd dat de Kasteel Traverse met luchtbrug er nog niet was

In de kasteeltuin kon je je auto nog parkeren. Aan de Smalle Haven (in het midden) stond het Wit-Gele Kruisgebouw. Dit was het centrum voor veel rooms-katholiek maatschappelijk werk, zoals bijvoorbeeld Consultatiebureau voor Alcoholisme, TBC-bestrijding én Huwelijksaangelegenheden, kraamcentrum en Geestelijke Gezondheidszorg. Tegenover het witte hotel West End het nieuw complex van onder meer Praasterink/ Reisbureau Ruys. Iets boven de horizon uitstekend de Onze-Lieve-Vrouwekerk die toen nog dienst deed als kerk.

In  het midden zie je het V&D-complex. Dat gebouw zie je over bijna de volle breedte omdat alles op het terrein ervoor gesloopt was. Daar zou de Elzas Passage komen en kwam er in 1969 uiteindelijk ook. Achter de V&D de gasfabriek met de grote gashouder uit 1954. Daarachter bedrijven als Gebroeders van Thiel/Robur, Garage Van Gorp en JA Raymakers & Co.