45reacties

Helmondse horeca rookvrij


Dinsdag is het dan zover: in de Nederlandse horeca mag niet meer gerookt worden. Tenzij je het buiten op het terras doet. Veel rokers balen, veel horeca-ondernemers ook, vanwege het te verwachten omzetverlies door minder aanloop van rokers. Diezelfde horecabazen riepen bij het bekendmaken van de plannen nog dat er in hun zaak wel iets zou worden aangepast om toch te kunnen blijven roken.

Dat blijkt vies tegen te vallen. In de Helmondse horeca zijn niet of nauwelijks maatregelen zichtbaar om rokers 'binnenboord' te houden. Geen verbouwingen, geen advertenties, geen acties. Of zien we iets over het hoofd? Zijn er horecagelegenheden waar wel maatregelen worden getroffen om rokende bezoekers welkom te blijven heten? Worden er afzuigsystemen geïnstalleerd, bedieningsvrije zones of aparte rookruimten gecreëerd? Zijn er misschien zelfs ondernemers die zich verzetten tegen de voorschriften?
Gaat de nicotineverslaafde Helmonder nu minder uit? Gaan ze weer allemaal thuis of in een illegale kroeg zitten drinken?
Positiever gevraagd: bezoekt de niet-rokende Helmonder nu eerder de horeca? Puilen onze cafés en restaurants dadelijk uit van al die gezonde mensen die tot nu toe nooit uit konden gaan? Worden evenementen rookvrij, met de tent aan 2 of 3 kanten open? Kunnen moeders met kinderen nu massaal naar de disco, gaat de jeugd minder roken, moeten rokende bejaarden samenscholen op de balkons van de Ameideflat? Of gaan festivals failliet en horecazaken over de kop?
Hoe streng wordt in Helmond opgetreden tegen rokende bezoekers en wie krijgt de eerste boete van 300 euro?

Kortom, erg veel vragen waarvan sommige pas vanaf dinsdag beantwoord kunnen worden. Door jullie antwoorden weet de – rokende – meerderheid van het weblogteam en andere rokers in ieder geval waar ze heen moet als ze voor een natje en een droogje gaan. Al dan niet begeleid door een sigaret, sjekkie, pijp, sigaar of namaaksigaret.

Afgevoerd van de voorpagina
45 reacties
Reageer

TJa het zal er niet leuker op worden voor de rokers onder ons. Misschien moet de horeca maar een tent aan de voordeur zetten om de rokers op te vangen, want in een feesttent mag blijkbaar nog wel gerookt worden. Ik denk dat de terrasjes voortaan druk bezet zijn met rokers. In barcelona hadden ze speciale rokersruimtes geheel afgeschermd met glas en afzuigkap, maar ofdat in Nederland ook mag weet ik niet. Misschien is is een rokerscafe een optie.

Volgens mij is het allemaal maar een storm in een glas water. Het zal misschien wel een tijdje duren, maar dan gaat het leven van de roker ook weer gewoon door.
Ervaringen uit andere landen tonen dit volgens mij wel aan.

Moet je er echter niet zo'n puinzooi van maken als in België. Gewoon duidelijk zijn naar iedereen, dan komt het allemaal wel goed.

Die boete zal voorlopig wel meevallen. Omdat maar 1 instantie die boete's ook daadwerkelijk mag uitschrijven.

Bij de Velvet kan je wel blijven roken. Daar hebben ze hun binnenterras half overdekt en mag er gerookt worden. Zover ik het hoorde, is dat ook meteen het enige café van Helmond. Ik hoop dat er meer volgen. Maar dat zal wel niet, want zoiets regel je niet in een paar dagen.

Belachelijk allemaal.Bij un lekker pilske of een goeie borrel un gezellige babbel daar hoort dat peukie gewoon bij ;-)

Voor de duidelijkheid: de regering heeft nu ook het roken in tenten die deels geopend zijn is verboden. Dus een tent op het terras zetten is geen optie meer en of er nu bij Velvet op het half overdekte binnenterras nu ook nog gerookt mag worden is de vraag.

O ja, in de hele Elzaspassage mag vanaf morgen ook niet meer gerookt worden.

Haha klopt Frank zag het op de schuifdeuren hangen.

Onderstaande las ik zojuist op de site van Omroep Brabant:

DEN HAAG - Eigenaren van kleine cafés krijgen de komende week geen boete als er gerookt wordt in hun kroeg. De overheid heeft besloten eerst de uitspraak van een kort geding af te wachten waarin de voorzieningenrechter in Den Haag volgende week woensdag uitspraak doet.

Eigenaren van kleine cafés, waaronder enkele tientallen uit Brabant, stapten naar de rechter omdat ze vinden dat er bij het instellen van het rookverbod in de horeca niet genoeg rekening is gehouden met hun belangen.

Hun zaken zijn zo klein dat er geen plek is voor een aparte rokersruimte. Ze hebben meestal ook geen personeel dat tegen tabakslucht beschermd moet worden.

Nu is natuurlijk nog de vraag wat de definitie van een klein café is.

Nu is natuurlijk nog de vraag wat de definitie van een klein café is.

Ik zag een advertentie dat Jack's Casino (voorheen Flash) op Binderseind een heuse Smoking Lounge heeft. Er zijn dus toch zaken die iets geregeld hebben.

Het viel gisteravond erg mee met de drukte in mijn stamkroegje. Het was drukker dan ik had verwacht. De meeste mensen stonden wel buiten te roken.
Wat me wel meteen opviel is dat je nu allerlei andere geurtjes ruikt, die voorheen door de rooklucht werden verdreven.

Het schijnt dat op het Havenplein en omgeving, ondanks eerder gemaakte afspraken, het afgelopen weekend nog volop gerookt mocht worden.

In d'n aanloop wordt nog volop gerookt maar de voordeur is dicht zodra de politie langskomt

Ik had van een paar mensen gehoord dat ze bij café De Kei het roken gewoon toestaan. Ze zouden daar eerst wachten op de eerste bon en dan pas stoppen.
Gisteren even wezen kijken, niks van waar. :-(
Toen ik de bardame daarover aansprak, zei ze dat veel Helmonders dat gerucht gehoord hebben, maar dat er dus niks van waar is.

@Johan
Kom jij vaker bij De Kei?
Anders zou de bardame misschie kunnen denken dat je van de VWA bent, en daarom ontkennen dat er nog gewoon gerookt wordt. Ik heb wel gehoord dat er in de zaken rond her Havenplein gewoon gerookt mag worden.

@Noud
Ik kom er maar af en toe. Jouw idee zou dus ook een verklaring kunnen zijn.

je mag nie meer roken binnen de hreca maar autos moet wel op benzinen etc. bliven rijden en jongeren mogen ieder week hun eigen hersens en lever kapot zuipen wereld zit raar in elkaar

ik vind het heel ver gaan.. dat de restaurants dit doen oke .. ben ik het nog niet helemaal mee eens... maar kroegen en feestzalen ...je bent een hoop geld kwijt als je ook eens een feestje geeft en dan Zou je als het tegenzit buiten in de regen als feestvarken je sigaretje moeten roken (snik ook ik eind sept)...

en voor wie wordt dit gedaan??? voor het personeel...goh laat die nou toch bijna allemaal roken....
duss.... adelaars, vissers, de koning, rozenknop ook hier gaat het druk worden op de parkeerplaatsen en afdakjes..

bedankt kabinet....

'Rokers' zijn (eindelijk) in actie gekomen om te protesteren tegen de Stivoro, die van overheidswege betaalde terreurgroep. Ze sturen (lege) sigarettenpakjes ongefranceerd naar de anti-rook-lobbyisten om ze te hinderen en op kosten te jagen. Voor wie zich aangesproken voelt, hun adres is:
Parkstraat 83
2514 JG Den Haag
Zo een protest kan werkzaam zijn; bij mij werkte het heel goed tegen ongewenste reclame...
Overigens: in steeds meer cafés kan de vlam gewoon in de peuk.

@LB,
"Jouw" actie zal maar even werken. Onvoldoende gefrankeerde post (brieven) worden immers gewoon bezorgd. De strafport die erop zit mag betaald worden, maar als je dat niet doet zal er verder niet veel gebeuren. Daarnaast zal als het veel gebeurt TNT de post wel gaan achterhouden die onvoldoende gefrankeerd is, maar de ontvanger zal die dan gewoon weigeren. De enige die je er dan waarschijnlijk mee hebt is TNT.

@Ad
Beste Ad,
je hebt gelijk. Beter is het je 'bezwaarschrift' te sturen naar het antwoordnummer. Daar moeten ze wel geaccepteerd & betaald worden. Dus:

Stivoro
Antwoordnummer 1915
2508 WB Den Haag

Ik vind het maar flauw om lege pakjes naar Stivoro te sturen. Deze stichting komt op voor de belangen van de niet roker. Die heeft namelijk ook recht op gezonde lucht.
Misschien kun je beter Ab Klink, minister van VWS, die pakjes toesturen. Hij heeft immers die wet aan ons opgedrongen.
Ik ben, als niet-roker, overigens ook tegen het rookverbod in de horeca.

@LB (9:24 uur)
Daar kan ik weinig tussen krijgen.

@Noud (10:54 uur),
Op zich heb ik niets tegen een rookverbod, echter dat hadden ze al veel eerder (50-60 jaar of misschien nog wel langer) moeten bedenken.

Even tussendoor.
Ik was deze, voor mij regenachtige, vakantie in Ierland. Een prachtig land overigens met heel veel positieve indrukken (maar dat eterijzde). Natuurlijk hebben wij de nodige pubs bezocht, in kleine maar ook in grote steden. Veel van de gesprekjes in de pubs gingen over het rookverbod.
De conclusie die ik zelf trek op basis van deze gesprekjes is dat het rookverbod in Ierland heeft geleid tot sluiting van menige pub en dat het rookverbod in kleine dorpen het zo fameuze sociale pubcontact tot een drastisch laag peil heeft gebracht.

tja frans dat zal hier ook wel gaan gebeuren en zeker in die kleine dorpjes ... en weet je wat het ergste is ... dat als er al eens een groepje rokers was dat de anti-rokers daar in volle getalen bij gingen staan ... wie heeft er nou het meeste last van???
nogmaals ik vind het dus heel erg ver gaan in deze maatschappij.... wat voor een regering hebben wij .. democratisch .. burocratisch .. of zou er soms iets van het oosten overgewaaid zijn???
garoetennnnnnnnn

Wat dacht je van als je buiten het cafe of zaal staat te roken, en je praat wat harder met zijn allen. Krijg je weer te maken met buurtoverlast,mag dadelijk buiten ook niet meer gerookt worden.De controlles zullen dadelijk met koud weer wel meer zijn, nu is het cafe leeg, iedereen staat buiten.

Nou van de week ging het zelfs zo ver dat ze de deur naar buiten dicht deden, want ze hadden last van de rook die naar binnen kwam.
Nou jij..

Gisteren werd er weer zonder pardon gerookt in De Kei. Personeel, uitsmijters en bezoekers kwamen niet in aktie.

Bij De Engel op de Markt zag ik vrijdag dat ze bezig waren vooraan in het café een rookcabine of rookhok te maken.

Café 't Vat kreeg dit weekend een waarschuwing van de inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit. Zover ik het hoorde, de eerste in Helmond.

Dit weekend weer voor het eerst op stap geweest in Helmond sinds lange tijd.
Liep bij cafe Zeezicht binnen en daar was een rookruimte aanwezig.
Nog luxe en groot ook.
Zijn er toch nog zaken die de rokers tegenmoet komen Top!

Bij de Wekker op de Steenweg staan de asbakken ook nog gewoon op tafel.

Hallo.

Deze kreeg ik via de mail binnen
misschien hebben jullie er iets aan
http://www.hiermaghetwel.nl/

Gr marina

@Marina
Lekker makkelijk voor de VWA zo'n website. Hoeven ze niet meer zo te zoeken, maar kunnen ze rechtstreeks naar de cafés rijden waar wordt gerookt.

@Marijn
SSSSSSSSST.

Sigaretten duurder maken is weer een actie om de belasting te verhogen, om verolgens weer geld in (on)nuttige dingen te steken

Waar hebben we het over, alsof er niets beter te doen is in Nederland. Schaf het rookverbod af onder gelijktijdige verwijdering van vele tweede kamerleden die niet weten waar ze mee bezig zijn. Ook Minister Klink hoort niet wat de meeste inwoners van Nederland over zijn beleid zeggen. De regering verdient aan de rokers.

Waar ik laatst was mocht ook gewoon gerookt worden. Gewoon weer als vanouds en dat voelde erg goed. Ik mis alleen nog mijn sigaretje na een etentje. Ik denk dat er geen enkele kroeg bestaat die het rookverbod toejuicht. Wat is de volgende stap. Geen alcohol meer drinken!!!

Bij Franske en de Kapper is het roken binnen helaas afgelopen vanwege de boete die de eigenaar kreeg. Op het overdekte terras mocht gelukkig nog wel gerookt worden.

Op Omroep Brabant kun je lezen en horen hoe PvdA-raadslid Renie Groenendal meer bekendheid geeft aan rookcafé 't Pakhuis aan de Havenweg.

Wat een gezeur.

Ik vind het gewoon zielig dat die rokers zo zitten te klagen.

Als je het niet zint ga dan lekker thuis paffen.

Ik bedoel, als ik een verslaving heb dan zadel ik daar andere mensen toch ook niet mee op?

Hoe erg is het nou om een paar uur niet te roken. Haal je het gewoon later in door één pakje in je mond te duwen en die aan te steken, klaar.

Dat gezever elke keer typies nederlands.

Ik snap best dat de roker het allemaal belachelijk vind dat er niet meer gerookt mag worden, alhoewel het merendeel het beleid toch aan de laars lapt.....maar het zou voor de niet-roker zoals ik zelf toch wel fijn zijn als het echt rookvrij zou zijn en dat er bv. rookruimtes gemaakt worden zoals er ook bij vele werkgevers al zijn. Roken is verslavend en daarom willen vele rokers zich totaal niet inleven/aanpassen in het gevoel wat niet-rokers hebben; laat staan de gevolgen van het roken bij copd patienten bv.(bij iedereen trouwens) Ik als asmatisch patient zou eindelijk eens uit kunnen heerlijk.........maar helaas...er wordt gewoon gerookt, ben maar weer omgedraaid laatst. En omdat er kennelijk nog steeds meer rokers uitgaan vinden ze dat degenen die er niet tegen kunnen maar weg moeten blijven want zo wordt er veelal nog wel gereageerd.....jammer. Kunnen ze nu echt niet een aantal uren zonder? Ik denk van wel maar het is allemaal te veel moeite voortaan. Je zou je toch eens aan moeten passen aan een ander tegenwoordig! Erg triest dit hele gebeuren.
Ik vind echter niet dat ik last moet hebben van andersman verslaving. Ik hoop dat er passende oplossingen komen tzt.

Ervan genieten waar het verboden is of in een rookruimte of buiten op straat of terras en als ik denk dat anderen er last van hebben, kan ik niet.
Last? Nog steeds roept de geur van mijn sigaar herinneringen op aan opa. Ook aan de opa van niet-rokers. Ze vonden het fijn en gezellig als ik een sigaartje opstak. Sterker, als ik er geen opstak vroegen of ik gestopt was; zeiden ze dat ik er gerust eentje mocht opsteken en dat ze het deed herinneren aan opa.
En dat mis ik nou. Na een etentje genieten van een kop koffie, een bel cognac en een fijne sigaar en samen (ook de niet-rokers) terugdenken aan opa.

De rokers hebben pech!!! Zelfs de rookruimtes worden nu gesloten. Bij de Velvet Lounge is ie al maanden dicht. Maakt voor mij niet uit, maar mijn medeuitgangers baalden flink want die konden buiten gaan staan zeiden ze daar. Bij de optredens van Wilhelmonds was die rookkamer ook al dicht, maar stond er op dat het tijdelijk was. Nu blijkt dus DEFINITIEF.
Toen maar naar de Engel gegaan, die hebben nog steeds een prachtige rookruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: