45reacties

Helmondse horeca rookvrij

Verboden te roken in Helmondse horeca

Dinsdag is het dan zover: in de Nederlandse horeca mag niet meer gerookt worden. Tenzij je het buiten op het terras doet. Veel rokers balen, veel horeca-ondernemers ook, vanwege het te verwachten omzetverlies door minder aanloop van rokers. Diezelfde horecabazen riepen bij het bekendmaken van de plannen nog dat er in hun zaak wel iets zou worden aangepast om toch te kunnen blijven roken.

Dat blijkt vies tegen te vallen. In de Helmondse horeca zijn niet of nauwelijks maatregelen zichtbaar om rokers 'binnenboord' te houden. Geen verbouwingen, geen advertenties, geen acties. Of zien we iets over het hoofd? Zijn er horecagelegenheden waar wel maatregelen worden getroffen om rokende bezoekers welkom te blijven heten? Worden er afzuigsystemen geïnstalleerd, bedieningsvrije zones of aparte rookruimten gecreëerd? Zijn er misschien zelfs ondernemers die zich verzetten tegen de voorschriften?
Gaat de nicotineverslaafde Helmonder nu minder uit? Gaan ze weer allemaal thuis of in een illegale kroeg zitten drinken?
Positiever gevraagd: bezoekt de niet-rokende Helmonder nu eerder de horeca? Puilen onze cafés en restaurants dadelijk uit van al die gezonde mensen die tot nu toe nooit uit konden gaan? Worden evenementen rookvrij, met de tent aan 2 of 3 kanten open? Kunnen moeders met kinderen nu massaal naar de disco, gaat de jeugd minder roken, moeten rokende bejaarden samenscholen op de balkons van de Ameideflat? Of gaan festivals failliet en horecazaken over de kop?
Hoe streng wordt in Helmond opgetreden tegen rokende bezoekers en wie krijgt de eerste boete van 300 euro?

Kortom, erg veel vragen waarvan sommige pas vanaf dinsdag beantwoord kunnen worden. Door jullie antwoorden weet de – rokende – meerderheid van het weblogteam en andere rokers in ieder geval waar ze heen moet als ze voor een natje en een droogje gaan. Al dan niet begeleid door een sigaret, sjekkie, pijp, sigaar of namaaksigaret.