48reacties

Hoe besteden we volgend jaar 419 miljoen?

“Balanceren tussen problemen van nu en uitdagingen van morgen” is het chapeau van het persbericht (pdf) van de gemeente over de zojuist vrijgegeven programmabegroting 2023-2026 (pdf). Dat 188 pagina’s tellend document van B&W bespreekt hoe zij komend jaar 419,2 miljoen euro willen besteden. Daarin staat onder meer de mogelijke maatregelen die voortvloeien uit het ambitieakkoord (pdf) van 4 maanden geleden. Over dat 38 pagina’s tellend akkoord (getiteld Een sterker Helmond voor iedereen) ging ’t al menigmaal op de weblog. Tot zover de linkjes 🙂

Hieronder een bloemlezing van slechts 9 voorstellen voor volgend jaar uit die 188 pagina’s:

  • Er komt een onderzoek en pilot om een schoolontbijt in te voeren voor alle kinderen op 10 scholen in de aandachtswijken (Helmond Noord, West, Oost en Binnenstad-Oost), kosten 150 duizend euro.
  • Een bibliotheek voor de 6 basisscholen die er nog geen hebben, kosten 170 duizend euro
  • Om Helmond veiliger te maken wordt er (bovenop de bijna 9 miljoen) 615 duizend euro extra uitgetrokken. Dat geld is onder andere voor 4 extra boa’s, buurtpreventie, aanpakken van de risicojeugd en een onderzoek naar de effectiviteit van het huidige cameratoezicht.
  • Een ton om de 37 gemeentelijke camera’s voor cameratoezicht te vervangen vanwege mogelijke spionage en veiligheidsaspecten.
  • De hondenbelasting stijgt met 6%, die heffing zorgt voor in totaal 649 duizend euro is de gemeentelijke kas.
  • Half miljoen extra voor herinrichten wijkpark Brouwhuis (wordt 1,5 miljoen).
  • 2 Ton voor het verbeteren van de bedrijventerreinen.
  • De woonlasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen volgend jaar met 3,72% voor een huis met gemiddelde waarde.
  • Vanwege de gestegen grondstofkosten 3,5 miljoen extra voor de plaatsing van zo’n 200 ondergrondse containers.

Donderdag 10 november bespreekt de gemeenteraad deze conceptbegroting. De 12 politieke partijen vertellen dan wat zij ervan vinden en wat ze graag aangepast zien. Aan het eind van de vergadering wordt er gestemd over de ingediende wijzigingsvoorstellen en de hele begroting. Na zich schriftelijk te hebben aangemeld, krijgen de andere Helmonders dinsdag 1 november in Boscotondo een uur de tijd om hun meningen te geven.
Wie nu al iets vindt van hetgeen in de begroting van volgend jaar staat, kan dat in een reactie hieronder laten weten. Dat kan zoals altijd zonder inloggen of zoiets.

In de reacties hieronder staat een update.