16reacties

Hondvriendelijk Helmond

hondenpoep in HelmondJe trekt je voordeur dicht en staat in een hondendrol. De kinderen spelen op het veldje en komen huilend en onder de poep thuis. Je wandelt door de kasteeltuin maar bent zo druk met de kakkietrap dat je van het kasteel noch de tuin wat ziet. Dit soort voorbeelden kennen we allemaal. Hondenpoep is ergernis nummero 1.
Aan de andere kant hebben we de hondenbezitters die trouw 3 keer per dag hun huisdier uitlaten. Ze willen wel naar een uitlaatveldje maar dat is te ver weg. En dat gedoe met allerlei soorten zakjes en schepjes is ook maar lastig. Daar betaal ik geen € 51,12 hondenbelasting per jaar voor! Laat maar vallen die drol.
Sinds 1 januari 2009 moet in Helmond alle hondenpoep buiten de uitlaatveldjes direct opgeruimd worden. Zo niet, kost je dat 90 euro. Het niet bij je hebben van een opruimzakje kost 60 euro. Als je betrapt wordt tenminste.
Een korte wandeling door welke wijk dan ook, laat zien dat er overal nog hondenpoep ligt. Toch streeft Helmond naar een ‘hondvriendelijker hondenbeleid’. Een groot aantal voorheen voor honden verboden gebieden zijn nu wel toegankelijk. In de wijken Oost, Centrum, Mierlo-Hout, Dierdonk (pdf) en onlangs Warande zijn heuse hondenwerkgroepen opgericht om samen met de gemeente te bekijken hoe het beter kan. Dinsdag 25 mei komen die hondenwerkgroepen en de gemeente bij elkaar om het beleid door te praten. Later in het jaar zijn meer bijeenkomsten gepland. Daarin komen stellingen aan bod als:
• Mijn hond mag overal loslopen want hij is niet gevaarlijk en doet niks.
• Omdat ik belasting betaal hoef ik de poep van mijn hond niet zelf op te ruimen.
• Er moet meer gecontroleerd worden en beter gehandhaafd.
En zo werkt Helmond aan een ‘hondvriendelijke’ stad. Of gaat het hier om een baasjesvriendelijk beleid en is dat niet juist het tegendeel van een mensvriendelijk beleid?