24reacties

Je kan langer én veiliger gaan stappen

Sluitingstijden
Zoals Frank gisteravond al meldde bij het log  Mogelijke beperking onbeperkt drinken, mag de horeca in het centrum een jaar lang een uur later  in het weekend sluiten. Bij wijze van proef kunnen kroegen en eettentjes aan de Steenweg, Haven en Markt/Wal een vergunning krijgen om vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer open te zijn, tot 04.00 uur dus.
In januari dienden de ondernemers met 29 horecagelegenheden in het centrum een verzoek in de sluitingstijden zelfs helemaal vrij te geven. Volgens hen zijn er op een drukke zaterdagavond in het centrum nog slechts 1500 bezoekers. Hun concurrentiepositie zou zwaar onder druk staan door de ruimere sluitingstijden in de omliggende gemeenten. Dat verzoek werd afgewezen. Er zou dan geen begrenzing meer zijn van het alcoholgebruik, de verwachte overlast voor omwonenden en ook de politie gaf een negatief advies. De ernst en het aantal incidenten zou volgens hen aanzienlijk toenemen.
Toch wilde burgemeester Elly Blanksma de horecaondernemers deels tegemoet komen en besloot daarom tot deze pilot vanaf 1 juli. Achteraf volgt een evaluatie, waarbij de toe- of afname van overlast een belangrijke factor is. De gemeenteraad beslist dan of er definitief ruimere openingstijden komen. Blijkt het tijdens de pilot al mis te lopen, kan de burgemeester de pilot voortijdig beëindigen. Gedurende de pilot-periode worden er geen incidentele ontheffingen meer verleend voor nog latere sluitingsuren.
Zie het besluit Pilot verruiming openingstijden horeca centrum Helmond (pdf). In 2007 hadden we op de weblog al een sluitingstijdendiscussie  die als inspraak voor de gemeentelijke discussienota Sluitingstijden Horeca Helmond (pdf) werd meegenomen.
Veiligheid
Uit onderzoek blijkt dat Helmond het qua uitgaan in het algemeen ruim voldoende tot goed doet. Het uitgaanspubliek (gemiddelde leeftijd 21 jaar) is redelijk tot goed tevreden. Een zeer grote meerderheid van hen voelt zich nooit onveilig op straat, deels vanwege de 31 toezichtcamera’s die er hangen. Ruim de helft van de stappers heeft al alcohol op als men op stap gaat, gemiddeld 6 à 7 glazen.
Op een aantal punten zijn er echter verbeteringen mogelijk, zo blijkt uit het rapport Veilig uitgaan in Helmond 2012 (pdf). Denk hierbij aan de veiligheid van de ondernemers en hun personeel, de verkeersveiligheid op bijvoorbeeld de kruising Veestraatbrug/Kanaaldijk N.W./Steenweg en ook het aantal vernielingen en mishandelingen door stappers moet omlaag. Daartoe wordt er een aantal concrete maatregelen genomen. Er komt een besloten website met horeca-ontzeggingen, horecapersoneel krijgt agressietraining, sneller herstel van defecte openbare verlichting en voorlichting over alcoholmatiging. Ook wordt bekeken hoe het wildplassen aan te pakken en verschillende verkeerssituatie verbeterd kunnen worden. Zie het Plan van aanpak (pdf)
Tenslotte besloot de gemeente dat de proef met weekendterras op de Steenweg wordt verlengd. In de tussentijd wordt het totale terrassenbeleid herzien.