Kunstzinnige groeten uit Helmond

De stichting Stadspromotie Helmond kwam begin dit jaar met een serie ansichtkaarten van de stad. Een goed initiatief, want te lang hebben we zonder gezeten. En welke toerist of Helmonder wil nu niet een kaartje sturen uit onze fraaie stad? In de tam-tam die om deze kaarten gemaakt is, is een heel ander project ondergesneeuwd. Het Kunstkwartier Helmond heeft ook een serie van tien ansichten uitgebracht, geïnspireerd op Helmond. En die zijn heel wat leuker dan de wat traditionele kaarten van Stadspromotie Helmond. En dertig cent goedkoper bovendien.
De stadspromotie kaarten laten de gebruikelijke kiekjes zien van oud- en nieuwbouw, het 'Rondje Helmond' en het kasteel, onder meer 'aangelicht' alsof het vlekken heeft.
De serie kaarten van het Kunstkwartier zijn gemaakt door leerlingen van de cursus experimenteel schilderen die zich op diverse manieren door Helmond hebben laten inspireren.
We zien onder meer een bloemenkraam op de markt, beeldhouwwerken, Brandevoort en een kat die over de stadsplattegrond springt; vaak in collages verpakt.

Helmond Anny ScheepersHelmond Edo AbelsHelmond Iet Boer-Vonk

Initiatiefneemsters is kunstenares en docente Julienne Tullemans. Zij liet zich inspireren door de kaart die europarlementariër Toine Manders heeft laten maken van het beeld van zijn 'katding' op het Havenplein. Kunstzinnig Helmond op een kaart, zeg maar.
Het bleek moeilijk het project financieel rond te krijgen. "Kunstkwartier, gemeente noch Rabobank hadden hier geld voor over," zegt Julienne. Uiteindelijk vond ze een sponsor in de stichting Art=Helmond die onder meer de open atelierroute organiseert.
Voor een originele groet uit Helmond, kun je dus naar het museum, de Helmondse boekhandels en natuurlijk het Kunstkwartier. Voor een euro heb je twee kaarten. De hele serie bestaat uit tien stuks.