10reacties

Langer stappen door latere sluitingstijden

Het jaar proefdraaien met het verruimen van de sluitingstijden voor de horeca in het centrum is geslaagd. Burgemeester Elly Blanksma wil daarom deze ruimere openingstijden van de horeca in november definitief vaststellen.
De uitgaanshoreca in het centrum mocht vanaf 1 juli 2013 een jaar op proef een uur later sluiten, om 04.00 uur op vrijdag- en zaterdagnacht. Zalen vanaf 500 bezoekers konden incidenteel om 05.00 uur sluiten.
Deze verruiming van de sluitingstijden is bij alle betrokken partijen en met name bij het uitgaanspubliek goed bevallen: het uitgaansleven in het centrum is aantrekkelijker geworden.

Aan de proef waren enkele veiligheidsvoorwaarden verbonden op het gebied van toelatingsbeleid en huisregels, meedoen aan collectieve ontzeggingen en een portier aan de deur. Zowel de politie, horecaondernemers, beveiligers als de Wijkraad Centrum en de bewoners zijn bij de evaluatie betrokken. De algemene conclusie is dat het uitgaansgebied beter functioneerde wat betreft veiligheid, omzet en aantallen bezoekers.
De uitkomst van de evaluatie is het voorstel om een Beleidsregel Sluitingsuur vast te stellen. Zodra die beleidsregel is vastgesteld, kunnen de horecaexploitanten in het centrum (die aan de voorwaarden in de beleidsregel beschreven voldoen) bij de burgemeester een ontheffing van het sluitingsuur van 03.00 uur aanvragen. Tot die tijd blijven de verleende ontheffingen tijdens de proefperiode geldig. Zie ook de gemeentelijke info over sluitingstijden.