7reacties

Maastricht-geld is Helmonds ontwerp


De Helmondse Renée van der Zanden ontwierp het Maastricht-geld van 2012. Haar geld is daarmee het enige wettige betaalmiddel op het aankomende Preuvenemint in Maastricht.
Het Preuvenemint is Nederlands grootste eetfestijn met ieder jaar ruim 100.000 bezoekers. Sinds 1981 wordt dat jaarlijks in de laatste week van augustus georganiseerd op het Vrijthof. Op het Preuvenemint kan niet betaald worden met euro’s maar enkel en alleen met Preuvenelappen.
De jury koos Renée unaniem tot winnaar in de ontwerpwedstrijd voor die Preuvenelap. En zij won niet zo’n klein beetje ook. Als eerste in de 10-jarige geschiedenis van deze wedstrijd, won zij in alle 4 categorieën: de hele, de halve, de Lap van 10 én de ‘Preuvenecheque’.
Er worden zo’n miljoen Preuvenelappen gedrukt en daarmee is zij dus een ‘soort Ootje Oxenaar.‘ Behalve de eer ook 2000 euro aan prijzengeld.
Tja en als je wint, heb je vrienden en wil iedereen je claimen. In de media wordt maar wat geschreven waar Renée vandaan komt. Nuenen en Eindhoven worden daar het vaakst genoemd. Op de sociale media kreeg haar afkomst helemaal veel aandacht. Daarom vroegen wij het aan Renée van der Zanden zelf:

Hallo Weblog en webloglezers,
Wat leuk dat jullie mij hebben gevraagd om kort iets te vertellen over de prijs die ik woensdag in ontvangst heb mogen nemen. Dat jullie me vragen, daar ben ik best wel een beetje trots op. Diverse berichtjes op internet doen vermoeden dat er een ‘wedstrijdje’ gaande is. Een wedstrijdje waar ik nu eigenlijk vandaan kom, waar ik geboren ben.
Wel daar kunnen we kort over zijn: dat is Helmond. In Brouwhuis, in de Rijnlaan recht tegenover wijkhuis de Zonnesteen, 22 jaar geleden! Ik ben daar naar school geweest, naar de Vlier, en ben daarna via Nuenen terecht gekomen in Maastricht. Daar woon ik nu samen met mijn vriend Jasper en gaan we allebei naar school. Ik ben 2e jaars studente aan de Academie voor Beeldende Kunsten.
Voor 2e en 3e jaars studenten bestaat er een ontwerpwedstrijd voor de ‘Preuvenelap’. Samen met 20 andere studenten mocht ik meedoen met de wedstrijd voor 2012. Met z’n allen hebben we hard gewerkt om goede ontwerpen aan te leveren. En ze waren allemaal erg goed.
Tot mijn grote verbazing werden mijn ontwerpen allemaal uitgekozen door de commissie van deskundigen! Ik was compleet verrast. Mijn ontwerpen!
Natuurlijk is dit voor mij allemaal heel nieuw, heel spannend. Maar laat gezegd zijn dat ik in alle plaatsen: Maastricht, Eindhoven, Nuenen en Helmond graag kom, woon of heb gewoond, maar dat ik in Helmond ben geboren! Ik kom er nog heel graag en ik heb daar jaren geleden mijn eerste, hele dure, kleurpotloodjes gekocht in die mooie winkel aan de Kerkstraat 😉
Misschien komen we elkaar nog wel eens tegen. Op Artimond?
Groetjes, Renée

PS Bijgaande mooie foto’s zijn niet van mij, die zijn van Kenneth Tan.