20reacties

Multicultureel Centrum moet terugbetalen

Het Multicultureel Centrum moet de betwiste 10.000 euro subsidie definitief terugbetalen aan de gemeente. Het hoogste rechtscollege van Nederland, de Raad van State, deed deze uitspraak vanochtend.
De stichting kreeg die subsidie eind 2012 om het multicultureel centrum aan de Molenstraat in te richten. De stichting diende binnen 6  maanden te laten zien hoe het geld was besteed. Dat gebeurde niet en daarom besloot B&W in december 2013 dat de verleende subsidie ingetrokken werd en het betaalde bedrag moest worden terugbetaald. Voormalig wethouder Peter Tielemans gaf hen die subsidie destijds. Dat was gebeurd buiten medeweten van B&W, zo werd na zijn vertrek bekend.

Volgens het gemeentebestuur heeft de stichting, ondanks dat daar meerdere keren om werd gevraagd, niet met bonnetjes duidelijk gemaakt of het subsidiegeld daadwerkelijk is gebruikt voor de inrichting van het centrum.
De rechtbank Oost-Brabant verklaarde vorig jaar december al een eerder beroep van de stichting ongegrond. De stichting bleef het oneens met het intrekkings- en invorderingsbesluit en ging daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vonden dat B&W de subsidie niet meer kon intrekken en het geld bovendien op de juiste wijze besteedde. Daarvoor liet zij op de zitting van 14 september alsnog facturen en betaalbewijzen zien.
Voor de liefhebbers: de volledige uitspraak van de Raad van State.