17reacties

Nu ineens 3 criminele jeugdbendes!

criminaliteit in Helmond

Zojuist is bekend gemaakt dat we in Helmond plotseling 3 criminele jeugdbendes blijken te hebben. Bij de vorige inventarisatie over 2008 waren er geen!
Dat blijkt uit een inventarisatie die in september 2009 heeft plaatsgevonden en nu pas naar buiten is gekomen. In Helmond hebben we 16 hinderlijke jeugdgroepen, 3 overlastgevende jeugdgroepen en 3 criminele jeugdbendes. Bij de telling van het jaar ervoor waren dat er nog respectievelijk 18, 4 en 0. Ter vergelijking: in Eindhoven zijn er 2 criminele jeugdbendes en in heel Nederland 92.
Een criminele jeugdbende is een wat grotere groep met kansarme jongeren. Veelal laag opgeleid, werkloos en ze opereren vaak regionaal en zelfs landelijk. Drank en drugsgebruik en het bezit van een (steek- of stoot)wapen zijn gewoon bij hen. Ze plegen de zwaardere vormen van criminaliteit zoals handel in drugs, geweld en geweld met diefstal.
Een deel van deze criminele jeugdbendes zal in 2010 door de politie worden aangepakt door extra recherchecapaciteit in te zetten. De andere jeugdgroepen worden vanuit de reguliere politie-inzet aangepakt.