14reacties

Raad vanaf dinsdag live op internet

– PRIMEUR –
Vanaf dinsdagavond kun je thuis vanuit je luie stoel, op je werk of vakantieadres live de maandelijkse gemeenteraadsvergadering kijken. Dat kan via deze link of via de app Politiek portaal op je tablet.
Raadsvergaderingen op een later moment terugkijken is ook mogelijk. De bedoeling is dat je een half uur na de vergadering de beelden al eenvoudig kunt raadplegen inclusief de vergaderstukken. Als je wilt, kijk je dan alleen de voor jou interessante onderwerpen per agendapunt en per spreker.
Met maar liefst 5 camera’s worden de debatten vastgelegd. In de raadszaal zelf hangen 2 grote beeldschermen (met een schermdiagonaal van 190 cm).

Zodoende kunnen de fysieke bezoekers van raadsvergaderingen behalve de rug, voortaan ook het gezicht zien van het raadslid dat aan het woord is. En ook de andere raadsleden zien dat raadslid (dat automatisch in beeld gebracht wordt) wat gemakkelijker tijdens het debat is.
Daarmee is een einde gekomen aan de lange weg die de Helmondse politiek daartoe moest afleggen. Al in 2008 werd er op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek (pdf) gedaan naar de mogelijkheden en kosten. Na een stemming vorig jaar juni was er uiteindelijk het politieke startsein. Om de videobeelden via internet beschikbaar te maken, reserveerde de gemeente vorig jaar 85.000 euro. Dat geld is grotendeels voor de aanschaf van de apparatuur en software. Jaarlijks zullen de komende 3 jaar de kosten plusminus 15 duizend euro bedragen.
Er is een help en een instructiekaart (pdf), maar hopelijk heb je die niet nodig en kun je aanstaande dinsdag vanaf 19.30 uur zien of de Raad in Beeld bevalt.