24reacties

Rattenplaag in Stiphout pas laat aangepakt

“Het is beslist niet normaal als je 33 ratten door je tuin hebt lopen. Op 1 dag heb ik er 9 uit de klemmen gehaald.” Dat zegt Martien Verbakel uit de Van der Brugghenstraat in Stiphout. “De oorzaak is een buurman, die zijn duiven en kippen overmatig voert en de ratten bovendien onderdak geeft! Nota bene in zijn eigen huis! Ik heb met een zaklamp door zijn voordeur gekeken. De ratten zitten me letterlijk aan te kijken! Heel Stiphout kent die man… een eenzame man die aan het vervuilen is….”

Een aantal van de ratten die Martien Verbakel bij zijn huis ving en daarna vereeuwigde

Verbakel heeft niets tegen de buurman. In tegendeel: “Die man moet geholpen worden. Het is een man van een jaar of 60, erg solitair, die vereenzaamd en vervuild. De ratten lopen door zijn kamers, vreten de vloerbedekking, meubelen en alles aan. Ze schijten alles onder en je vergaat van de stank. En wat in zijn huis en tuin loopt, komt dus ook bij zijn buren. Bij mij vooral via de schuurtjes die onder 1 kap gedeeld worden. Complete rattennesten kwamen uit het plafond toen ik dat liet vervangen omdat de hele isolatie was aangevreten. Behalve een gezondheidsrisico is dit vooral een sociaal probleem. Daarom heb ik overal aan de bel getrokken en de publiciteit gezocht.”
Zijn boosheid richt zich vooral op woningbouwvereniging Compaen, de verhuurder van buurmans huis. Deze naar eigen zeggen klantgerichte organisatie bezit zo’n 3500 woningen in vooral Mierlo-Hout en Mierlo. Compaen is niet echt scheutig met informatie. “Compaen reageerde niet op onze meldingen. Al 3 of 4 jaar niet. Die heeft al die tijd de boot afgehouden. Ik verwijt ze dat ze pas in actie komen als de gemeente en wijkbewoners zich ermee gaan bemoeien.”
Over de gemeente heeft Verbakel niets dan lof: “De gemeente reageerde meteen. Stuurde iemand en deed onderzoek.” Al die kanalen inschakelen heeft uiteindelijk wel een positief gevolg gehad. Recent zijn mensen van de gemeente, Compaen, politie en GGD of maatschappelijk werk samen op bezoek gegaan in de Van der Brugghenstraat. Daar werd geconstateerd dat de man inderdaad de bron van de rattenplaag is. Meteen werden vallen gezet en dat begint resultaten af te werpen. De overlast van de ratten is aan het verminderen. De hulp voor de buurman vergt echter een langere adem.
Bij de woningbouwvereniging blijkt vanwege de vakantie tot en met half augustus niemand beschikbaar om tekst en uitleg te geven.