8reacties

Straatartiesten blijven op straat spelen

overlast van Straatmuzikanten in HelmondElke straatartiest mag zonder vergunning in de stad blijven spelen. Dat scheelt regels die moeten worden gecontroleerd hetgeen weer extra administratieve lasten scheelt. Vanuit deze dereguleringsdoelstellingen wil het college van burgemeester en wethouders het genomen besluit handhaven om niets over straatartiesten in de APV (Algemene Politie Verordening) op te nemen.
Van april tot en met augustus dit jaar ontving de gemeente 16 klachten. De meeste klachten zijn afkomstig van de winkeliers, marktkooplui en bewoners uit het centrum. Vooral de Roemeense muzikanten (accordeonspelers) en de orgelman zorgen voor overlast. Zij blijven vaak veel te lang op 1 plek staan, spelen te luid of zelfs vals. “Regelmatig is de sfeer zodanig dat men vreest voor vechtpartijen. Voor concrete situaties zijn steeds oplossingen gezocht, maar door opeenstapeling van geluidsdruk is de overlast in het centrumgebied als geheel wel flink toegenomen” aldus het College.
De orgelman had zelf ook een klacht. Hij vindt dat zijn werkgebied wordt beperkt door de ruimte die de weekmarkt inneemt en door de toename van het aantal Roemeense straatartiesten.