13reacties

Twintig 113-bankjes in Helmond

In Helmond kun je ze overal tegenkomen: 113-bankjes die Helmonders aanmoedigen om in gesprek te gaan over zelfdoding. Burgerraadslid Wilbert Linders diende op Wereld Zelfmoord Preventie Dag in september namens de fractie Mi Hellemonders daarvoor een motie in. Daarin werd gevraagd om mee te doen aan de landelijke campagne ‘Ik zie je’ van 113 Zelfmoordpreventie. En met succes. Als eerste stad in Noord-Brabant werden 20 bankjes in de openbare ruimte in Helmond voorzien van een 113-plaatje. “Door deze plekken aan te wijzen willen we het praten over zelfdoding dichter bij het dagelijks leven te brengen” aldus Linders.

Praten over suïcide is nog steeds taboe. Dit terwijl het aantal de afgelopen jaren is toegenomen, met name onder jongeren tot 30 jaar. De gevolgen ervan zijn vaak groot. Cijfers van het aantal zelfdodingen in Helmond kon Mi Hellemonders niet vinden. Wilbert Linders: “Als we de landelijke cijfers omrekenen, dan zou het gaan om 10 tot 11 slachtoffers in Helmond per jaar. Elke zelfdoding raakt gemiddeld 135 mensen. 1 op de 5 zelfdodingen betreft een veteraan. Met de actie hopen we op een olievlekwerking om het praten over zelfdoding uit de taboesfeer te halen.”
Een QR-code op het plaatje verwijst naar een website waarop een online training te volgen is om te leren praten over zelfdoding. Landelijk zijn er al 50 gemeenten die meedoen met de actie. Wethouder Cathalijne Dortmans: “Praten over zelfdoding is één van de moeilijkste dingen die er zijn, maar iedereen kan het. Door goed naar iemand te luisteren en te vragen hoe het echt met iemand gaat, raak je in gesprek. Dat gesprek kan het begin zijn van een oplossing.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand?
Praten over zelfmoord helpt en kan ook anoniem
via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.