18reacties

Wethouder Dortmans: de Week van het Geld

Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ probeert ‘de Week van het Geld’ kinderen en jongeren voor te bereiden op een toekomst waarin ze bewust omgaan met geld. Van 28 maart t/m 1 april 2022 wordt in heel Nederland stilgestaan bij dit onderwerp, ook in Helmond.

Veel jongeren krijgen problemen met geldzaken. Naarmate jongeren ouder worden, komen ze vaker geld tekort. 37% van de mbo’ers van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld. Één op de vier heeft betalingsachterstanden. Dat is veel te veel, maar wel te verklaren. Vanaf 18 jaar zijn jongeren verantwoordelijk voor hun eigen geldzaken. Ineens moet je van álles zelf regelen: een DigiD aanvragen, zorgverzekering, toeslagen. En je bent verantwoordelijk voor eventuele schulden. Behoorlijk ingewikkeld als dit allemaal nieuw voor je is.

Het is belangrijk om te weten hoe kinderen en jongeren tegen een onderwerp als ‘armoede’ aankijken. En waar zijn ze mee geholpen? Daarom ga ik op verschillende manieren met ze in gesprek. Praat met jongeren, niet over ze! Binnen het project Jeugdvriendelijke Stad hebben we bijvoorbeeld een Jeugdpanel. Het thema Armoede staat in de top 5 van de jeugdagenda, die door meer dan 2000 Helmondse kinderen en jongeren is opgesteld. Ook heb ik vorig jaar op het ROC ter Aa dialoogsessies gevoerd met jongeren. Zij kwamen met veel goede ideeën, zoals het organiseren van speciale lessen over dit thema met een ervaringsdeskundige. Om zo het begrip te vergroten en de schaamte te verminderen. Of het houden van lessen over het regelen van je financiën. Zo halen we bij de Helmondse jeugd allerlei input op. En gaan we ermee aan de slag!

We sturen bijvoorbeeld verjaardagskaarten naar Helmondse jongeren die bijna 18 jaar worden. Daarin staan handige informatie en tips voor een vliegende start. Ook is afgelopen oktober het lespakket ‘Aan de slag met armoede’ verspreid onder alle Helmondse scholen. Dit kan gebruikt worden als handvat om over armoede en omgaan met geld te praten samen met de leerlingen. Zo proberen we onze jongeren op verschillende manieren te ondersteunen.

De Week van het geld draagt bij aan bewustzijn rond dit thema. Ik hoop vooral dat jongeren inzien dat ze zich niet hoeven te schamen. Het is belangrijker dat ze hulp zoeken als er geldproblemen zijn om te voorkomen dat het erger wordt. Er zijn in Helmond allerlei organisaties die kunnen helpen. Kijk eens op www.helmond.nl/geld, neem contact op met LEVHelmond of kom langs bij het Jongeren Inloop Punt (JIP).

Cathalijne Dortmans
Wethouder Jeugd, Onderwijs en Gezondheid