33reacties

Wethouder Maas: Mijn droom voor Helmond

We schrijven het jaar 2040. Ik neem u mee naar het centrum van Helmond. We komen met de Brainportlijn Helmond Centraal binnen en lopen het stationsgebouw uit. Op het plein voor het station lopen, fietsen of rijden mensen met onbemande elektrische busjes de stad in, op weg naar hun werk. We zien een mix van oude en nieuwe gebouwen. Het gebouw waar ooit de Belastingdienst zat is al lang geleden omgebouwd tot een wooncomplex. Daarachter staan moderne woongebouwen met groene geveltuinen. Bomen en struiken reiken letterlijk naar de hemel. Op de onderste verdiepingen wordt gewerkt. We zien ateliers van kunstenaars en andere bedrijfjes.

Het is mooi weer, dus we lopen naar onze afspraak in Het Speelhuis. We passeren het Huis voor de Stad. De deur staat er letterlijk open. Voor inwoners die er een afspraak hebben, maar ook voor een kop koffie in het café op de begane grond. Op de parkeerplaatsen staan elektrische deelauto’s. De meeste mensen die in het centrum wonen hebben geen auto. Wonen, werken en voorzieningen zoals winkels liggen op loop- en fietsafstand. Wie een auto nodig heeft, reserveert die eenvoudig via een app en haalt ‘m voor de deur op.

We lopen langs het Vliscogebouw richting Traverse. Het voormalige parkeerterrein is groen ingericht. Het is er in de zomer heerlijk koel en als er een hoosbui valt kan het water gemakkelijk in de grond zakken. In de verte ligt de Traverse. Als we dichterbij komen valt ons op dat er veel minder auto’s rijden en dat de brede middenberm vol staat met bomen. We wachten even bij het verkeerslicht op de Kanaaldijk. Elektrische busjes rijden het centrum in om de winkels te bevoorraden. Ook hier rijdt veel minder verkeer dan we ons van twintig jaar geleden herinneren. Daardoor is het centrum veel meer één geheel geworden. En de lucht is veel schoner.

We komen aan op onze bestemming. De aanblik van Het Speelhuis is gelukkig nog hetzelfde: de prachtige kerk met de glazen omarming.

In 2040 heeft onze stad meer dan 100.000 inwoners. Om die te laten wonen en werken moet de stad een metamorfose ondergaan. Er zijn duizenden nieuwe woningen nodig en we moeten toe naar nieuwe, moderne vormen van mobiliteit. En dat zonder het bijzondere DNA van onze stad te verliezen. Ik heb u hierboven mijn droom voor Helmond in 2040 geschetst. Ik zie het helemaal voor me. U ook?

Antoinette Maas,
Wethouder mobiliteit, duurzaamheid & cultuur