6reacties

‘Mijn geld is te goed voor deze krant’

Gisteravond hoorde ik op een feestje dat Jan Traverse is gestopt. Hoewel ik het eerst niet geloofde, bewees het mobieltje van mijn neefje dat het echt waar was.

Een jaar of vijf geleden zei mijn vrouw het ED-abonnement op. Ik vloekte er volgens haar bijna iedere ochtend alleen maar op. Nadat ze een paar keer dreigde, kwam de krant ineens niet meer. Dat was een paar dagen wennen, maar toen voelde het al goed, eerlijk gezegd voelde het zelfs beter. Via een rondje in de ochtend en avond langs Nu.nl, Telegraaf.nl, de Weblog van Helmond, Omroep Brabant, ED.nl en de website van Helmond Sport wist ik meer en sneller wat er in de wereld en Helmond gebeurde.

Toen een jaar of twintig geleden het Helmonds Dagblad opging in het Eindhovens Dagblad, werd beloofd dat het Helmonds aandeel in de nieuwe krant net zo groot bleef, misschien zelfs groter. Veel Helmonders geloofde er niks van, baalde en sommigen zeiden meteen hun krant op.
Ik dacht toen nog, ach wie weet… Maar ze hadden gelijk. Het Helmonds nieuws werd langzaam soms maar één artikeltje, Helmond Sport kreeg minder en minder aandacht en ook Jan Traverse kreeg steeds minder speelminuten.

Een jaar of tien geleden, schreef ik een ingezonden handgeschreven brief naar de krant waarin ik me beklaagde. Niet geplaatst. Waarom? Te kritisch volgens mijn buurman, hand geschreven volgens mijn zoon. Ach ja…
Jan Traverse was eigenlijk het enige wat ik soms mistte sinds we geen krant meer hebben. En die kan ik vanaf nu dus ook niet meer missen, want die is na 53 jaar gestopt. Een meisje uit Eindhoven gaat nu voortaan stukjes schrijven over Helmond. Nou ja…

Ik begrijp wel dat het in krantenland slecht gaat omdat veel abonnementen worden opgezegd. Dat er daarom bezuinigd moet worden en overbodig geworden journalisten overgeplaatst of ontslagen moeten worden. Maar als je de krant voor Helmonders dan ook nog stript van het Hellemondse, dan snap je het echt niet.
Dan kun je vorig jaar nog wel roepen dat je zit te denken om de titel Helmonds Dagblad misschien terug te laten keren, maar daar trapt geen Helmonder meer in. Want een Helmondse krant is het allang niet meer!
Mijn geld is te goed voor deze krant. Jammer, maar het is niet anders. Ook jammer dat het me eigenlijk nauwelijks meer iets doet.