4reacties

Empathie versus arrogantie

Ons gemeentebestuur tast flink in de beurs om de gevolgen van de coronaproblematiek te beperken. Legegelden, betaald voor evenementen die niet door kunnen gaan, worden terugbetaald. Voor gemaakte voorbereidingskosten wordt een oplossing gezocht. Kermisondernemers krijgen het reeds betaalde staangeld terug. Hulpverleners in de Wmo krijgen hun inkomstenderving in ieder geval over 3 maanden gecompenseerd en voor kwetsbare kinderen is opvang geregeld. Helmond heeft inmiddels een gemeentelijk Ondernemersloket waar bedrijven voor hulp terecht kunnen. Dit is een kleine greep uit de maatregelen die nu al genomen zijn. Er zullen ongetwijfeld meer voorzieningen komen die Helmond, ook na de heersende pandemie, overeind gaan houden.

Ons stadsbestuur toont empathie met zijn bewoners en bedrijven. Prestigieuze plannen staan even in de ijskast en de toekomst zal wel uitwijzen òf en wanneer ze er weer uitkomen. Het is nu alle hens aan dek om zowel letterlijk als economisch te overleven en daar wordt keihard aan gewerkt, zowel door het college van B&W als door de ambtenaren die deels thuis achter de computer zitten. Van mij krijgen ze een dik compliment!

Mijn waardering voor het feit dat Helmond het welzijn van de gemeenschap stelt boven de inhoud van de kas, staat in schril contrast met de arrogantie van mijn sportbond, de KNHS. Deze Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (een vereniging) heeft door aansluiting bij de internationale paardensportbond (F.E.I.) het alleenrecht op de organisatie van paardensportwedstrijden in Nederland. Ruiters en menners zijn dus aanwezen op deze KNHS die al jaren misbruik maakt van haar monopoliepositie. Daar waar Helmond geld (leges) terugbetaalt voor diensten die niet geleverd kunnen worden en reisorganisatie vouchers geven voor trips die niet kunnen doorgaan, houdt de ‘keurig nette’ hippische sportbond nu geld dat ruiters naast hun jaarlijks lidmaatschap hebben betaald voor een startpas (nodig om aan wedstrijden deel te nemen) gewoon in eigen zak. Zonder toestemming, zonder overleg en zonder voucher. Alsof het een casino betreft: “Rien ne va plus, het geld is niet meer van u”. Daar waar de bond zich beroept op overmacht, zie ik het als onbehoorlijk bestuur.

Wat is de moraal van mijn verhaal, wat is mij duidelijk geworden? Voorlopig is er geen plenaire vergadering van onze gemeenteraad mogelijk. Noodmaatregelen kunnen zonder toestemming van de raad worden genomen. Burgemeester en wethouders passen deze verworven vrijheid met veel empathie voor de inwoners en bedrijven van Helmond toe. Dank daarvoor!

Hoe het moet met de besluitvorming over andere zaken wordt besproken in het overleg dat het college met alle fractievoorzitters voert. Ik heb er alle vertrouwen in dat ook daar de empathie het wint van arrogantie.

Hanneke Hegeman