11reacties

Bedorven spoiler (JC)

Afgelopen maandagochtend werd ik verrast door het feit dat de achterspoiler van mijn auto afgebroken was. Met grof geweld eraf gerukt en in drie stukken gebroken. Een schade van ruwweg 3.500 euro en nog gevaarlijk ook want in de spoiler zat mijn derde remlicht ingebouwd.
Over het tuig wat zoiets midden in de nacht uitvreet, kan ik kort zijn. Een gruwelijke douw geven en honderd jaar laten werken om de schade terug te betalen. Daar wil ik het nu niet over hebben.
Nee, laten we eens kijken naar de manier waarop onze overheid daarmee omgaat. Ik ben begonnen met een poging via internet aangifte te doen. Zowaar, na een stuk of zeven internetpagina’s invullen is dat nog gelukt ook. En de geheel geautomatiseerde verwerking doet ook waarvoor die bedoeld is. Daarna begint het echter. Een vervreemdende, Kafkaëske wereld gaat voor me open.
In een eerste reactie schrijft de politie Brabant Zuid-Oost: “Wij hebben uw gegevens beoordeeld. Hieruit blijkt dat er helaas onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een politieonderzoek.”
Een telefoontje brengt me bij een aardige dame van de Helmondse politie die me haarfijn uitlegt dat de politie het zo druk heeft dat ze aan dit soort zaken geen aandacht besteedt. Mijn reactie dat mijn vers gepoetste auto vast barst van de vingerafdrukken maakt geen verschil. “Daar komen wij niet voor.” Alleen als er bloed of ander lichaamsmateriaal te vinden is, willen ze graag DNA komen halen. Terwijl nu juist die DNA-analyses berucht onbetrouwbaar zijn. Maar ja, een nieuw speeltje is kennelijk ook voor justitie leuk.
Mijn opmerking dat als ze geen onderzoek doen, de kans dat ze dit soort tuig oppakken bijzonder klein is, roept niet meer op dan een professioneel ingestudeerde reactie die neerkomt op: “Jammer maar helaas.”
Het is bepaald niet de eerste keer dat ik dit meemaak. Ook een woninginbraak en veel andere vormen van criminaliteit zijn voor de politie ’te klein’ om sporenonderzoek te doen. Hoe ze dan ooit denken de daders op te pakken is mij een raadsel.
Maar er is nog hoop. In de reactie van de politie staat ook “Wel verwerken wij uw gegevens in onze criminaliteitsanalyses.” Daar schiet ik wat mee op!  Ik word een cijfertje op de zwarte kaart van Helmond.
Ik geloof dat de afgelopen jaren mijn auto een keer of zeven van spiegels ontdaan is, bekrast, ingebroken en anderszins vernield. Daar heb ik meestal geen aangifte van gedaan. Voornamelijk omdat aangifte doen op het politiebureau Centrum aan de Kasteeltraverse een behoorlijk tijdrovende aangelegenheid is, weet ik uit ervaring. Dat kan maar af en toe, en dan zit daar nog een typist met 1 vinger.
Gezien de omvang van de schade heb ik het deze keer dus wel geprobeerd. Te meer omdat de internetaangifte is verzonnen om de drempel om aangifte te doen bij de burger weg te nemen. Met de ervaring van afgelopen maandag, weet ik heel zeker dat ook die manier van aangifte doen geen enkele zin heeft. Verzevendubbel de criminaliteitscijfers van Helmond dus maar.

                                                          Was getekend,