4reacties

Impact moet blijven (JC)

Vroeger, toen ik nog jong was, waren scholieren en jongeren volop actief met het opzetten van sozen, concerten en festivals. Om maar te zwijgen over allerlei andere activiteiten. Na enige jaren stilte, namen de jongelui van Impact dat vaandel over.
Zij hebben de laatste jaren heel wat grote en kleine activiteiten op poten weten te zetten. Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: iets toevoegen aan het schrale aanbod in ons dorp en bewijzen dat jongeren best iets kunnen. Bovendien geven ze het goede voorbeeld. Want tegen alle jongelui die klagen dat in Helmond te weinig gebeurt zou ik willen zeggen: kom van je luie bank af en doe het zelf!
Maar wat las ik even geleden in de krant? De lokale horeca wil niet financieel bijdragen aan volgende edities van het festival. Erger nog: de boel moet maar geprivatiseerd en geprofessionaliseerd worden. Waar heb ik dat al eens eerder op een fiasco uit zien draaien?Bij voorbeeld aan pogingen om concerten te organiseren in het stadion van Helmond Sport en de Veka sporthal. En in Plato natuurlijk.
Is de jeugd eens actief, steken ze de handen uit de mouwen, dan moet dat meteen de nek omgedraaid worden. En zeker als dat een succes blijkt. Dan willen de bestaande structuren het maar al te graag inkapselen en ten eigen nutte uitbaten.
Omdat ze zelf niks kunnen verzinnen, denk ik dan. Omdat ze de moed niet hebben om samen iets van de grond te tillen. Omdat ze niet verder kijken dan hun eigen kleine gewin op korte termijn.
Laten de hoge heren, ondernemers en andere deskundologen zelf maar eens wat verzinnen en doen, vind ik. Intussen moet Impact gewoon blijven en lekker haar eigen ding doen. En daar mogen de horeca, de overheid en het hele bedrijfsleven best wat aan bijdragen. Want het komt ook – en op de eerste plaats – hun ten goede.
Dames en heren bedrijven, sponsors en vooral horeca: kijk verder dan je eigen korte-termijn beleid en kom over de brug met je centen. Niet alleen voor Impact maar ook voor andere initiatieven en instellingen. Per slot van rekening profiteren we daar allemaal van. De horeca in dit geval misschien wel het meest…

Was getekend,