7reacties

Moed, beleid en trouw bij B&W (JC)

Een koninklijke onderscheiding voor moed, beleid en trouw zullen onze huidige burgemeester en wethouders wel nooit krijgen. Want van bezieling, visie of doorzettingsvermogen kan dit college van burgemeester en wethouders niet beschuldigd worden. Van een Boetzkes die zelf uitrekent dat de gemeente te weinig betaalt voor huishoudelijke hulp, om dat vervolgens acuut te ontkennen, tot een Stienen die zo vast zit in zijn sportboulevard dat hij een nieuw stadion voor de voetballertjes van Helmond Sport helemaal vergeet, het zijn, wat mijn vader zou noemen, een stel lapzwansen.
Inmiddels hebben we een lange lijst van grote projecten waarin ons gemeentebestuur niet erg doortastend optreedt. Ik noem er een paar: de wegenring om Helmond (en Eindhoven), inclusief geluidsoverlast in Rijpelberg en Brouwhuis van de N279 en de ‘ruit om Eindhoven’ die alsmaar niet verder komt. De regio laat zich hier gijzelen door Laarbeek. Dan het MOB-complex aan de Deurneseweg. Ideaal voor Helmond Sport als je het mij vraagt. Maar nee: Helmond laat zich door Deurne in het hoekje drukken met het gevolg dat daar een transportbedrijf dreigt te komen. Nog meer vrachtwagens op een toch al te drukke weg. Een ‘nee’ tegen alweer een golfbaan kan er niet af, terwijl de ecologische hoofdstructuur afgebroken wordt. Bij Suytkade en de Groene Loper loopt Helmond aan de leiband van de aannemers. Pardon: projectontwikkelaars, moet je tegenwoordig zeggen. Met ons kanaal, oud of nieuw, wordt niks gedaan. En in het centrum wordt een forse uitbreiding op de rails gezet, zonder plannen, zonder planoloog, zonder architect en zonder inspraak. Zo verzuipen we in stuurloos beleid.
Wie onze dorpspolitiek een beetje volgt, kan nog veel meer voorbeelden verzinnen.
Waar het op neer komt, is veel mooie woorden, nauwelijks plannen en al helemaal geen uitvoering daarvan. Na de Derde Dinsdag in september begon weer de rituele klaagzang dat Brabant te weinig geld van het rijk krijgt. Dat verbaast me niks. Met alleen maar afwachten bereik je nu eenmaal niet zoveel. Ik zou zeggen: praat eens met burgemeester Leers van Maastricht. Die heeft zijn gemeente toch heel aardig op de kaart geplaatst. Anno 2008 is de tijd van slap gepraat, niet luisteren naar de burgers en achterkamertjespolitiek wat mij betreft toch echt voorbij.

Was getekend,