26reacties

Lucy: Een nieuwe Lente

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Zo wordt door velen de start van het nieuwe College getypeerd. Men had ook kunnen kiezen voor “We gaan iets nieuws beginnen”, maar ja, die woorden hebben tegenwoordig een dusdanig profetisch karakter dat alleen de dromers van een nieuw stadion voor Helmond Sport deze zullen gaan bezigen.

Het nieuwe College, een bijzondere samenstelling die vooraf niemand bedacht had, heeft een hele erfenis te verwerken. En niet alleen in transparantie en integriteit: het woord transparantie is na de verkiezingen nauwelijks meer gebruikt, en nu bekend is dat integriteit wordt ingevuld door een vrijblijvend college-uurtje “Hoe moet het op papier” is die lege huls voorzien een nietszeggende inhoud van gebakken lucht. Dat de oppositie hier zonder enig kabaal mee akkoord is gegaan belooft weinig goeds voor de controlerende taak die haar is toebedeeld: worden het echt weer vier futloze jaren? Geen opmerking dat een Wethouder het vertikt om in Helmond te komen wonen? Niemand die, al is het maar voor de bühne, vragen stelt bij een duurder College dankzij de SP? Geen woord over het wachtgeld dat de zittenblijvende Wethouders krijgen nu ze minder dan fulltime gaan werken?

Waar elk College op afgerekend zal worden, zeker op de lange termijn, zijn de daden, niet de houding. We kennen allemaal de Wethouder die zorgde voor een goede fietsinfrastructur, en idem de Wethouder onder wie de Kasteel-Traverse de stad mocht doorklieven. De Wethouder die in 1978 zorgde voor een sluitende begroting op Onderwijs of Zorg zal niemand zich kunnen heugen, evenmin als de Wethouder die in 1988 het eerste felicitatietelegram naar Berry van Aerle stuurde.

Daden, daar gaat het om! Over 10 jaar weet menigeen zich te herinneren dat ene Jan van de Heuvel na de Speelhuisbrand ervoor zorgde dat we een zo mogelijk nog unieker theater kregen en ook de Cacaofabriek uit haar as heeft doen herrijzen. Stienen zal herinnerd worden aan Suytkade als eenzelfde soort visionair die eerder Dierdonk en Brandevoort ter aarde bracht om Helmond op te stuwen in de hemelse vaart der volkeren. En zelfs aan Petertje zal dankbaar teruggedacht worden als men het heeft over de knusse uitstraling van het centrum en de nieuwe openluchtdiscotheek genaamd Station Helmond: misschien dat een kalender met de hoogtepunten van Helmond aan hem opgedragen kan worden? Qua dadendrang hangt de geschiedenis als een molensteen om de hals van het nieuwe College. Helmond is gegroeid en opgebloeid, ook de laatste 4 jaren, en het is aan de nieuwe club om daar een vervolg aan te geven.

Wat nu gaat ons de nieuwe (centrumlinkse) lente brengen? Hoe kijken wij over 14 jaar terug op de periode 2014-2018. Met welke projecten komen Erik, Nathalie, Paul, Yvonne, Frans of Margreet in de analen van de Groote Helmonsche Suksessen? Wie wordt de Koning Koopman van Helmond, de Diva der krachtige Dadendrang of de Culturele Kanjer.De leukste inzending krijgt een eervolle vermelding op de Weblog en een knuffel van ondergetekende.

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel