15reacties

Perry: Mijd het Elkerliek!

Column Perry Vermeulen Helmond

Onlangs de nieuwe film van Michael Moore gezien, 'Sicko', over de Amerikaanse gezondheidszorg. Wat dat betreft mogen we ons in Nederland gelukkig prijzen met onze verzorgingsstaat: we hebben het hier net een beetje beter begrepen. Toch hebben ook wij nog veel te leren.

Een bekende, laten we hem Kees noemen, ging recentelijk midden in de nacht met veel pijn aan zijn bovenarm naar de eerste hulp van ons ziekenhuis, het Elkerliek. Na dagen van doorsukkelen besloot hij om er toch maar eens naar te laten kijken. Eenmaal aangekomen werd hem protocollair gevraagd of de pijn ontstaan was na een ongeluk: het ziekenhuisbezoek vond in de zaterdagnacht plaats, men zal ervaring hebben met personen die met een glaasje teveel op tegen de vlakte gaan. Het ging hier echter om een onduidelijke oorzaak, vertelde mijn kennis eerlijk. En hem werd vervolgens verteld dat hij niet kon worden geholpen: hij moest zich melden bij de huisartsenpost.

Er werd wel een telefoon aangereikt, dat dan weer wel. Waarna een lang telefoongesprek volgde waarin de hulpbehoevende met diverse argumenten moest komen voordat zijn verzoek werd gehonoreerd. "Ze waren me liever kwijt dan rijk", aldus Kees.

Maar nu komt het.

Na het verlossende woord mocht Kees naar de huisartsenpost, een reis van maar liefst: 5 meter. Een deur verwijderd van de eerste hulppost zat een vriendelijke dame al te wachten op zijn komst. En Kees herkende haar stem direct: hij had zojuist met háár aan de telefoon gesproken! Waarschijnlijk heeft de simpele ziel Kees gewoon kunnen horen, zonder de hoorn aan haar oren te hoeven houden. Een schandalige manier van zaken.

Het frappante is nog: een dronkelap die met pijn aan de bel komt trekken, wordt wél direct geholpen! Een vriendin die vorig jaar behoorlijk hard van haar fiets viel na een avondje op de Steenweg, werd meteen verpleegd. Wellicht moeten we bij pijn voortaan eerst wat whiskey naar binnen gooien en maar gewoon liegen dat we gevallen zijn…

Ik ben twee weken geleden op de fiets aangereden op het kruispunt bij La Venezia en Brasserie Ambers, op diezelfde Steenweg. Ik was nuchter, hij kwam van links. Gelukkig was de schade gering. De dader, een redelijk bekend en vermogend persoon in het Helmondse, kwam gelukkig direct over de brug met voldoende financiële genoegdoening. Of hij teveel gedronken had is helaas slechts speculatief, maar hij staat kennelijk bekend als iemand die hem wel mag lusten. Ik waarschuw jullie, lezers, kijk uit in het verkeer. In het ergste geval moet je langs bij het Elkerliek.

Perry Vermeulen