2reacties

Perry: Open Dag gemeente Helmond

Column Perry Vermeulen Helmond

Ik werk nu bijna zes maanden als webcoördinator bij de gemeente Deurne. Die carrièremove ging in mijn omgeving destijds niet onopgemerkt voorbij: nog steeds vliegen op feestjes de ambtenarengrappen om de oren, nog steeds lacht men smalend als ik in weekenden opmerk dat het toch wel een drukke week was. Een ambtenaar werkt niet hard, is de algemene opinie. Er is een imagoprobleem vergelijkbaar met dat van de NS en de politie – en doorgaans duurt het wel enkele generaties voor een organisatie verlost is van zo'n vervelend stigma.

Goed, in Deurne heeft men op een gegeven moment toch gemeend iets te moeten organiseren, om te laten zien aan de inwoners dat er wel degelijk hard wordt gewerkt. Dit resulteerde in een open dag, die we op zondag 8 juni hielden in en voor het gemeentehuis. Het werd een hele succesvolle, stralende dag. Naast geijkte publiekstrekkers als de demonstraties van de brandweer, vonden er enkele bijzondere activiteiten plaats. Ik noem bijvoorbeeld het trouwen voor spek en bonen, waarbij 10 huwelijken van kinderen plaatsvonden – geweldig natuurlijk. Maar er was nog veel meer te doen: ruim 2000 inwoners van het dorp waren daarvan getuige. Een aantal waarop men nooit had durven hopen en na afloop was er dan ook louter tevredenheid. De reacties van de inwoners waren zeer positief. We proefden duidelijk dat men niet wist hoeveel er wel niet gebeurd binnen het ambtelijk apparaat, op hoeveel terreinen we bezig zijn, dat we echt niet alleen maar koffie drinken en gezamenlijk vijf dagen lang vooruitblikken naar het komende weekend. Gewoon in alle opzetten een geslaagde dag.

De dag erna stonden ook de lokale media vol met complimenten aan ons adres. Daarnaast hebben verscheidene gemeenten uit het hele land al aan de bel getrokken om eens met de organisatie van gedachten te wisselen: ons draaiboek is in principe toepasbaar op bijna elke (middelgrote) gemeenten. Met een laag budget en een betrokken groep ambtenaren creëer je op één dag een enorm draagvlak, begrip bij de mensen, betrokkenheid.

Goed, waar ik natuurlijk naartoe wil: is het iets voor Helmond? Moeten de stadswinkel en het plein voor de bioscoop ook niet een keer vol staan met kraampjes vol informatie over centrumplannen, openbare ruimte, economische gegevens, bedrijvenloketten, (digitale) dienstverlening et cetera? Over het algemeen kunnen we toch behoorlijk zeiken, om het maar plat te zeggen, over onze bestuurders en haar uitvoerders. Een open dag zoals in Deurne zal de onderlinge relaties in Helmond een enorme impuls geven, more understanding. Ambtenaren, aan het werk!

Perry Vermeulen