7reacties

Perry: Pak de Pronto aan

Column Perry Vermeulen Helmond

Je hebt van die buurten in Helmond waar je niet graag zou willen wonen. Om praktische redenen, of omdat je denkt simpelweg niet gelukkig te worden in een bepaalde omgeving. Sommige plekken zien er gewoon wat troosteloos uit, ook in Helmond. Zo fiets ik dagelijks langs het gedeelte tussen de Wethouder van Wellaan en het nieuwe kanaal. Heet dat hele stuk 'de Pronto'? Of 'Moskou'? Ik ben benieuwd of dit stukje Helmond wel eens ter sprake komt op het gemeentehuis, want waar veel gebieden flink aangepakt worden lijkt het hier iets minder belangrijk te zijn of het geheel representatief is of niet – het Rondje Helmond maakt een flinke omweg.

Dagelijks over de Traverse fietsend zie ik altijd die vier flats, met ertussenin braakliggende veldjes. 'Bestevaer' heet de haaks liggende straat die deze flats met elkaar verbindt – automobilisten kennen ook wel de digitale klok die vanaf één van de flats binnenkomers verwelkomt. Onlangs zag ik dat er eindelijk iets gedaan wordt aan de veldjes. Zelfs het gras maaien gebeurde er zeer weinig – het zag er gewoon niet uit en ik snap niet hoe zoiets in Helmond kan gebeuren. Er zijn wijken waar je van de straat kunt eten, waar je dan wordt aangekeken door kinderen die allemaal zo in Kinderen Voor Kinderen zouden kunnen. Een en ander is nu gekortwiekt en er zijn nieuwe voetpaden aangelegd. Zal dit het begin zijn van kwaliteitsimpulsen in de Pronto? Hoe zullen mensen die er wonen er tegenover staan? Ik zou zeggen, reageer!

En dan het nieuws dat het pand van Obragas door de gemeente is aangekocht – in mijn beleving was dat al lang in bezit van de gemeente, maar goed, het stond nu in de krant. Ik ben eigenlijk best benieuwd welke winkelketens zich straks zullen vestigen in het gebied tussen de Watermolenwal en de watertoren. Liep vorige week in Eindhoven rond en dan ga je wel denken: hoe geweldig zou dat zijn, een Bijenkorf en een Mediamarkt op loopafstand. De discussie of V&D nog terugkomt loopt nu ook al jaren, het wordt tijd dat hier definitieve spijkers met koppen worden geslagen. We worden aan het lijntje gehouden, lekker gemaakt met het idee dat er met een beetje geluk straks weer een groot warenhuis in onze stad is. Zoveel nieuwe inwoners, zoveel nieuw winkelgebied: ik geloof niet dat die winkels in Helmond zouden misstaan.

De leraren op het Ter Kemenade College wens ik weer veel succes deze week. Wees voorzichtig met de scholieren – voor je het weet  wordt je mishandeld door zo'n 16-jarige jongen die niet weet hoe het hoort.

Perry Vermeulen