5reacties

Perry: Schrikkelmaandmijmeringen

Column Perry Vermeulen Helmond

En de carnaval is weer voorbij, we kunnen toe gaan leven naar de Paasdagen, over zes weken alweer. Ik heb de carnaval dit jaar overgeslagen, maar ik woon midden in de stad en vanaf mijn hoge troon zag ik dat het goed was: lekker druk op zowel Markt, Havenplein als Steenweg. Wat ik me vaak afvraag: hoeveel jonge meisjes zullen nu op bed liggen met een longontsteking? De pakjes lijken elk jaar minder stof te bevatten, een raadsel welk soort ouders hun kroost zo de straat over laat rollen. Helmond op zijn ordinairst. En dat terwijl ik steeds snel door de Steenweg fiets in mijn dikke kleren, vluchtend voor de kou. Zal de alcohol die lichaampjes warm genoeg houden?

Helmond en carnaval: ik moet dan ook nog wel eens denken aan de editie van 1995. Alweer 13 jaar geleden werden op de Mierloseweg Fia en Jo Manders op gruwelijke wijze vermoord, het misdrijf dat bekend kwam te staan als de carnavalsmoord. De dader kreeg destijds acht jaar cel en zal inmiddels elders wel een ander leven hebben opgebouwd. Iemand nog iets interessants hierover te vertellen? Graaf eens in uw geheugen 🙂

Het einde van carnaval betekende dit jaar het begin van een nieuwe lokale omroep. Kanaal Helmond is deze maand begonnen met het uitzenden van de carnavalsoptocht, en in diverse media laten de initiatiefnemers blijken dat ze vol ambities zitten. Ik ben benieuwd: no offence, maar het kan nooit minder knullig zijn dan hetgeen we voorheen voorgeschoteld kregen. Leve de professionalisering!

Ten slotte het Helmondse geld en waar we het aan moeten besteden. De herstructurering van het centrum zal een flink deel van het budget opslokken, maar andere projecten vechten ook om een aandeel. Enkele weken geleden had ik het in mijn column over de Braak en de Wissen, beide onderwerp van discussie op ons gemeentehuis. De afgelopen week kwamen daar andere zaken bij: men is met een ontwerpbureau bezig om een 'themapark' in ons centrum te realiseren, in het teken van industrie en nijverheid. Er moet ruimte in komen voor het Edah-museum, voor de historische collectie van de Vlisco, voor de design-industrie en voor horeca. Helmond heeft natuurlijk alles aan die industrie en nijverheid te danken, maar, vraag ik u, hebben we behoefte aan een dergelijke nieuwe publiekstrekker? Een stap verder in ontwikkeling is het plan om de Traverse op te knappen, ons 'balkon van Helmond'. Een miljoen euro is daarvoor opzij gelegd, de verkeersader moet een 'beleving' zijn. Wat vinden jullie van deze ontwikkeling? Wat geniet jullie prioriteit?

Perry Vermeulen