8reacties

Hondendrollenblues door De TextielBaron

De TextielBaronHoera, hoera, hoera! Nee, het is geen driewerf voor de nieuwe koning. Als rasbrabander heb ik niet zo veel op met de toch vooral Hollandse (of Duits-Franse?) dynastie met de sinaasappelkleur. Nee, mijn vreugde gaat vooral over het weer. Eindelijk schijnt de zon weer, eindelijk zijn de buitentemperaturen op een enigszins mediterraan niveau. Maar daar kleven ook nadelen aan. Een groot nadeel zijn de dampen die met droog en warm weer opstijgen van plekken waar Helmonders hun trouwe viervoeters hun darmen laten legen.
De afgelopen dagen heb ik per fiets verschillende plekken bezocht, waarbij ik af en toe toch flink doortrapte. Het gevolg was dat ik met momenten zwaar ademend op mijn tweewieler zat. Komend op plekken waar hondenuitlaatstroken gemaakt zijn, dus plekken waar meer viervoetermest dan gras ligt, ademde ik dan diep die heerlijke geur in van verteerde hondenbrokken. Met een smerig gezicht mompelde ik dan in mezelf iets in de geest van ´gatverdamme´ of ´bleh´, terwijl niets vermoedende hondenuitlaters me vol verbazing aankeken.
Na afgelopen week, waarin ik half Helmond op de fiets bezocht heb, concludeer ik in ieder geval dat hondenuitlaatstroken intensief gebruikt worden. Of er nou veel honden af en toe een drol leggen of weinig honden heel veel, weet ik niet. Ik weet wel dat er geen kunstmestfabriek meer nodig is als we alle Helmondse hondendrollen zouden gebruiken voor het bemesten van onze tuinen. Wat me toch wel tegenstaat, is dat deze hondenuitlaatstroken vaak naast fietspaden liggen. Het gevolg lijkt te zijn dat het met mooi weer fietsen door de stad gelijk staat aan het ademen van drollendamp in plaats van zuurstof.
Ik vind trouwens dat de Helmonders die hun hond uitlaten op plekken waar dat mag, een pluim verdienen. Ik zie maar al te vaak dat mensen simpelweg te lui zijn een blokje om te lopen en hun hond even de behoefte laten doen op een kinderspeelveldje of, hoe asociaal, voor de deur van een ander. Veel hondenbezitters vinden dat de hondenuitlaatstroken beter onderhouden moeten worden. De gemeente zou wat vaker de drollenzuigers in moeten zetten. Zeker met het mooie weer op komst, ben ik het eens met de viervoetervrienden. Wellicht kan de gemeente Helmond er voor zorgen dat met dit mooie weer en de zomer op komst de fietspaden annex dampstroken ietsje meer zuurstof gaan uitademen.

De TextielBaron