22reacties

Helmond? “Drank en mooie vrouwen!”

“Als ik de woorden kasteel en tuin hoor ben ik al verkocht. Ik ben namelijk dol op het bezichtigen van kastelen én tuinieren is een passie van mij. Het gaat vast en zeker goed komen met de Kasteeltuinconcerten.” Henk Westbroek ten voeten uit, altijd in voor een leuke quote. Deze nationale beroemdheid treedt vrijdagavond met Nederpop All Stars op in de kasteeltuin. De weblog sprak hem over dat optreden, Helmond en wat verder ter tafel kwam.

Naast muzikant is de 70-jarige Utrechtenaar een verwoed twitteraar Zoals nergens neemt hij daar geen blad voor de mond en wordt de controverse niet geschuwd. Westbroek was de drijvende kracht achter Leefbaar Utrecht die in het jaar 2000 de grootste partij van de Domstad werd. Verder was hij bekend van Denk aan Henk, jarenlang het meest beluisterde radioprogramma na Arbeidsvitaminen.

Maar het meest bekend is hij als de zanger van Het Goede Doel. Voor de jongeren onder ons: in de jaren 80 mateloos populair in ons land met Nederlandstalige liedjes. Met die band had hij hits als België, Vriendschap en Ik dans, dus ik besta, die 3 zullen komende vrijdag in ieder geval de revue passeren, plechtig aan ons beloofd met de hand op zijn hart. Zijn grootste succes had hij echter als solist met Zelfs je naam is mooi dat in 1998/1999 maar liefst 33 weken in de Top 40 stond.
Het hele levensverhaal van Westbroek werd opgetekend in het boek Henk.

Henk denkt tijdens het Kasteeltuinconcert zo’n 5 nummers te zingen. Niet veel meer want dat kunnen zijn longen niet aan. De zanger heeft namelijk een agressieve vorm van astma.
Waar denkt Henk aan als de naam Helmond valt? “Aan drank en mooie vrouwen!… Maar in Groningen denk ik ook aan drank en mooie vrouwen! Sterker nog, daar denk ik aan bij iedere plaats waar we optreden hahaha!” Henk is wel in voor een geintje. Vermeldenswaard is dat hij in zijn pubertijd een meisje uit Helmond kende die hij “erg sympathiek” vond. “Ze kon naast lachen om de ander, ook lachen om zichzelf. Voor zulk soort mensen heb ik een zwak.” Wat haar naam is, wilde hij ons niet vertellen.
In 2011 trad hij op in poppodium Lakei (de voorganger van de Cacaofabriek) in de Molenstraat maar daar kan hij zich niets van herinneren. Het Eindhovens Dagblad interviewde hem destijds. “Ik zal heus nog wel eens vaker in Helmond hebben opgetreden maar ook daar staat mij niets meer van bij. Voor zoiets heb ik een slecht geheugen.”

Begint Westbroek echter met anekdotes over popmuzikanten, dan zit de artiest op zijn stokpaardje en brandt hij los. Zo vertelt hij 3 kwartier de ene na de andere. De volgende mogen we je niet onthouden. Een nog jonge Henk liftte tijdens een vakantie door Engeland. Tijdens 1 van die liften kon hij meerijden met iemand in een Mini Cooper. De Utrechtenaar kreeg tijdens de rit een vaag vermoeden wie hem had meegenomen, maar hij kon zijn ogen niet geloven. Zat hij inderdaad naast een nog levende poplegende? Toen de Utrechtenaar uitstapte, trok hij de stoute schoenen aan en vroeg: “Are you Paul McCartney?” Ja zei de automobilist. De autodeur klapte dicht en The Beatle reed door. Voor het popicoon een vluchtige ontmoeting als 13 in een dozijn, voor Westbroek eentje die voor eeuwig op zijn netvlies gegrift staat. 

Voetbal mag je gerust een passie van Westbroek noemen. Henk vertelt onder meer het verhaal dat hij een keer was uitgenodigd voor de skybox bij de wedstrijd van zijn clubje tegen Ajax. Er zat een man langs hem die na een minuut of 10 al tegen hem zei dat Ajax niet zou winnen. “Ik zie het aan hun manier van voetballen, de doelman keept niet op de goeie manier en verder spelen ze te angstig.” Verbaasd vroeg de Utrecht-fan zijn buurman hoe hij dit wist. Die antwoordde dat hij ruim 4 honderd wedstrijden in het betaald voetbal had gespeeld. Het bleek René van de Kerkhof te zijn. De 2 raakten in een gezellig gesprek en daarna hadden ze nog wel eens contact. “Ik ben zelfs nog eens op een feestje van hem uitgenodigd. Ik ben niet gegaan en heb me afgemeld met een net berichtje.”

Voor een club als Helmond Sport, die de FC-Utrecht-fan alleen kent van tv, heeft hij veel sympathie. “Al voetballen ze nog 150 jaar, Helmond Sport zal nooit Nederlands kampioen worden. Maar ze hebben een grote aanhang in de stad. Hoe vaak ze ook verliezen, de supporters blijven het team steunen door dik en dun. Daar hou ik wel van.”

Henk Westbroek heeft zin in zijn optreden overmorgen. Met Nederpop All Stars doet hij dat regelmatig voor zo’n 400 toeschouwers. Henk klinkt vereerd als hij hoort dat de eerste 3 Kasteeltuinconcerten dit jaar ieder tussen de 7,5 en 8 duizend toeschouwers trokken. Helmond verrast Westbroek. Verrast Westbroek ook Helmond?

In de reacties hieronder staan updates.