4reacties

2-Daags chocoladefestival bij Cacaofabriek

De Cacaofabriek heeft in het weekend van 10 en 11 september een nieuw evenement: Cacao aan de Kade. “Een vrolijk festival rondom duurzame chocolade met een Market, een Gallery vol choco-kunst en een Academy met proeverijen en presentaties” zo meldt het persbericht.
Op het buitenterrein van de Cacaofabriek kan de ware chocoliefhebber (gerechten van) chocolades proeven en kopen, cacao ‘chocolate high’ snuiven, chocktails drinken en masterclasses en (kook)demonstraties bijwonen. Er is live muziek, straattheater en een kinderprogramma met workshops.
Ook de kunstliefhebbers komen aan hun trekken. Zo’n 20 kunstenaars tonen hun werk met duurzame chocolade als thema en er zijn (in samenwerking met Cacaomuseum Amsterdam en Gemeentemuseum Helmond) exposities over de cacaoketen en de geschiedenis van de Cacaofabriek. Er zijn chocolade-sculpturen, portretten geschilderd in chocola van beeldend kunstenaar Laura Reiman en je kunt een chocolade 3D-printer in actie zien.
Tijdens een Chocoshow zaterdags geven kopstukken uit de chocoladewereld (zoals Tony’s Chocolonely) hun visie op eerlijke en duurzame cacaohandel.
Zondag is er een chocolade-diner dat bestaat uit streekproducten en diverse vegan gerechten.
Wetende wat er een eeuw geleden daar aan de kade van de Zuid-Willemsvaart was, is het een toepasselijk festival. Sinds 1894 produceerde De Nederlandsche Cacaofabriek daar namelijk zo’n 40 jaar cacaopoeder (HelmCacao die tot in Rusland werd verkocht) en chocola. Na een verwoestende brand in 2008, werd dit voormalige fabriekspand (zie de Naw en Vruuger) jaren later verbouwd tot de Cacaofabriek en is het sinds 2014 het huidige culturele centrum.
Wil je kans maken op een prijs, kom dat weekend dan met de fiets of trein.