3reacties

24 Energieneutrale woningen in Brandevoort


De plek waar ‘De Loods’ aan de Brandevoort 4 stond, wordt binnenkort bouwrijp gemaakt. Daar komen 24 energieneutrale woningen met 0 op de meter. Zoals de planning er nu uitziet, worden ze in februari 2016 opgeleverd. Dat liet de gemeente (eigenaar van de grond) weten.
Stam en De Koning gaan in samenwerking met VolkerWessels deze woningen in de Vrije Sector Huur realiseren binnen het zogenaamde MorgenWonen-concept. Bij deze nieuwe bouwstandaard worden woningen in een hele korte bouwtijd in elkaar gezet met plug and play bouwdelen  Het resultaat zijn duurzame woningen van hoge kwaliteit, onderhoudsarm en een 0 op de energienota. De woningen zijn instap-klaar, inclusief aangelegde tuinen.
De energieneutrale woningen van VolkerWessels krijgen aan 1 zijde zonnepanelen. Daarom krijgen de woningen antracietgrijze dakpannen in plaats van de rode, die bij de andere woningen in het deelgebied Brand zijn toegepast. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit gewaarborgd.
Het resterende deel van deze locatie waar Brandevoortse verenigingen gebruik maakten van ‘De Loods’, zal bestemd zijn voor Vrije Sector Kavels. Deze kavels worden bij voorkeur aangeboden aan particulieren die ook kiezen voor woningen met energiezuinige of energieneutrale voorzieningen.

Nieuw Helmonds nieuws
3 reacties
Reageer

Ben vanmiddag in Brandevoort een kijkje gaan nemen.
Het ziet er goed uit.
Mijn vraag is: wat kost zo'n huis?

Deze 24 energieneutrale woningen waren in recordtijd klaar
De bovenstaande planning om deze maand 24 energieneutrale huurwoningen op te leveren in Brandevoort is gehaald. De woordvoerster van de gemeente zegt dat het nooit eerder in Helmond voorkwam dat het ontwikkelen van de woningen, het bouwrijp maken van het gebied én het bouwen binnen een half jaar werd gerealiseerd. Dat vereiste een intensieve samenwerking tussen ontwikkelaar en gemeente.
Daarbij is het, volgens de gemeente, best bijzonder te noemen dat deze woningen in Brandevoort gebouwd zijn. "Brandevoort is een wijk met een prachtige woonomgeving, een bijzondere architectuur en een prima leefklimaat. Daarvoor zijn goede afspraken en heldere regels over die architectuur onmisbaar." Wethouder Frans Stienen van stedelijke ontwikkeling en volkshuisvesting vult aan: “Niet elke woning past in Brandevoort. Wat dat betreft ben ik dan ook positief kritisch: ik zou niet willen dat de hele wijk wordt volgebouwd met dezelfde woningen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat deze manier van bouwen (niet in weer en wind, maar onder geconditioneerde omstandigheden) de toekomst heeft.”
Met deze woningen via het MorgenWonen-concept wordt een voorbeeld gegeven hoe Helmond letterlijk en figuurlijk wil versnellen op het gebied van duurzaamheid. De woningen zijn energieneutraal: de energie komt van zonnepanelen op het dak. Wethouder Paul Smeulders van duurzaamheid: “Als we onze doelstelling (Helmond klimaatneutraal in 2035) willen realiseren, moeten we de dingen anders gaan doen. En wat daar dus ook bij hoort: creatief kijken naar de mogelijkheden die regels, zoals in dit geval het beeldkwaliteitsplan, bieden. Het is mooi om te zien dat partijen die handschoen ook echt oppakken.”
In het bijzijn van deze 2 wethouders en de beide ontwikkelaars werden de woningen gistermiddag feestelijk gepresenteerd. Mario Coolen (Cofoto) was erbij en maakte de onderstaande foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: