2reacties

3 Keer de Nobele Orde van de Papegay

In het Belgische Brugge werden gisteren 3 Helmonders van het Schutsgilde St. Catharina onderscheiden. Gildebroeders Ron, Frank en Marco ontvingen daar de Nobele Orde van de Papegay (Ordo Nobilis Papegayi). Dat is een hoge Europese onderscheiding waarmee sinds 1975 verdienstelijke gildeleden worden geëerd middels een medaille in diverse graden.

Oude Deken (rechts op de foto) Ron Peters kreeg de Gouden Medaille met bronzen papegaai. Dat ereteken kwam de voorzitter van het gilde toe vanwege zijn verdiensten op het gebied van huisvesting, de eigen schutsboom en het aantrekken van nieuwe jeugdige leden. Ron is de achtste generatie in zijn familie die actief is in het gildewezen.
Vanwege zijn 42-jarig lidmaatschap van het gilde en zijn inzet als bestuurslid werd Kamerbewaarder Frank Koolen zelfs bevorderd tot Officier. Hij kreeg de Gouden Medaille met papegaai al in 2017. Het Catharinagilde heeft nu 3 officieren, want Eef Luyben en Jan Andriessen waren dat al.
Secretaris-penningmeester Marco van der Burgt (links op de foto) werd beloond met de Zilveren Medaille met bronzen papegaai. “Marco is de stille kracht achter de schermen die steeds zorgt voor een goede ‘bedrijfsvoering’ en dat alles soepel verloopt.” Dat liet Ivana Peters aan de weblog weten. Zij is de Jonge Deken (vice-voorzitter) van het in 1401 opgerichte St. Catharinagilde.