4reacties

Bloemsierkunst Valentijn verhuist

Het monumentale pand van Bloemsierkunst Valentijn staat te koop. Vader en zoon Theo en Tim van Leipsig willen het rijksmonument kwijt. De bijna 78-jarige vader om zijn pensioen te verzilveren, zoonlief om in een kleiner pand elders de winkel voort te zetten. Daarover is contact met de eigenaar van een pand aan de Steenweg, om de hoek dus. De vader houdt nog voor zich om welk gebouw dat gaat. Eerst moet namelijk de verkoop van het huidige pand aan de Kanaaldijk Noord-West rond zijn.
De uit Tegelen afkomstige Theo van Leipsig is zoon van een tuinarchitect en verhuisde begin jaren 60 naar Helmond. Na 5 jaar in de Kasteellaan en 15 jaar in de Veestraat, kocht hij in de jaren 80 zijn huidige winkel. Daar zat op dat moment nog de textielfabriek Raymakers. “Toen de Veestraat voetgangersgebied werd, ging ik op zoek naar een ander pand,” vertelt Theo van Leipsig. “Ik wilde wel op een plek zitten waar ik bereikbaar ben voor auto’s. Mijn oog viel op dit gebouw, waar toen nog velours gemaakt werd. ‘Kom over een jaar maar eens terug’ zeiden ze daar. Dat deed ik en zo heb ik de oude fabriek gekocht.”
Het gebouw met 3 bouwlagen met een zolder is sinds 1977 een beschermd rijksmonument. Oorspronkelijk gebouwd in 1840 door fabrikant J.A. Bots, waarschijnlijk origineel als pakhuis, later in gebruik genomen als textielfabriek en sinds 1862 als blauwververij van Raymakers. En sinds Valentijn daarin trok dus als bloemenwinkel.
Dat het pand een monument is, heeft Van Leipsig nooit last bezorgd: “Toen we hierin trokken, heb ik alles piekfijn in orde gebracht. De buitenkant moet in de oude staat blijven maar van binnen is al van alles veranderd en aangepast.”
Misschien wel Helmonds bekendste bloemenwinkel is naar de Valentijn genoemd omdat ze opende op 14 februari 1962, de naamdag van deze heilige. De ‘Valentijns’ hebben zich altijd internationaal georiënteerd en kenden valentijnsdag voordat dat in Nederland opgeld deed uit met name Engeland. Ook nu nog besteedt Tim veel tijd aan het promoten van bloemen in het buitenland en onder meer het bloemencorso in Rijnsburg. Dat is een andere reden om naar een kleiner pand om te zien. Daarmee komt het monumentale fabrieksgebouw aan de Kanaaldijk (1 van een hele rij) te koop. Voor wie belangstelling heeft: de vraagprijs is 555.000 euro. Daarvoor krijg je een rijksmonument met een oppervlak van circa 400 m² per bouwlaag, een winkel- en horecabestemming en een aantal huurders op de verdiepingen. In het verleden waren er al initiatieven om van het pand een horecagelegenheid te maken maar die konden niet doorgaan omdat initiatiefnemer Maas voortijdig overleed.