17reacties

Cadeautje voor Helmondse mantelzorgers

Mantelzorgers worden in het zonnetje gezet voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. De gemeente start voor hen een waarderingsactie, in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen zich voor deze actie aanmelden bij het Steunpunt.
De aangemelde mantelzorger kan kiezen uit cadeaubonnen ter waarde van 50 euro voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek, de Hellemond Gift, een VVV-bon of een tegoedbon voor 4 uur aan huishoudelijke diensten.
Mantelzorgers onder de 18 jaar krijgen een aparte cadeaubon ter waarde van 20 euro, zodat zij iets leuks kunnen doen met bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje. Zij kunnen kiezen uit cadeaubonnen voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek en Pathé.
Mantelzorgers kunnen zich op verschillende manieren aanmelden. Zo kunnen ze het aanvraagformulier (onderaan de pagina) downloaden en per mail versturen. Daarnaast liggen er binnenkort folders met uitknipbonnen op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de Stadswinkel en de LEVgroep. In weekkrant De Loop van 4 september aanstaande zijn deze uitknipbonnen ook te vinden.
Mantelzorgers komen in aanmerking als zij tenminste 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden mantelzorg verlenen. Per huishouden wordt maximaal 1 cadeaubon van 50 euro uitgekeerd. Wonen er daarnaast mantelzorgers jonger dan 18 jaar op het adres, dan krijgen zij een eigen bon van 20 euro. Jonge mantelzorgers die als enige in het huishouden iemand verzorgen, kunnen ook een bon van 50 euro kiezen. Mantelzorgers die in Helmond wonen en mantelzorg verlenen aan iemand in een andere gemeente, kunnen zich in die gemeente melden.
De cadeaubon telt niet mee bij het inkomen van de mantelzorger en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag.
Deze waarderingsactie vervangt het mantelzorgcompliment dat voorheen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd uitgereikt. De gemeenten kregen  daarvoor geld van het Rijk. Op 7 juli besloot de Helmondse gemeenteraad hoe dit geld wordt besteed.
Het Steunpunt Mantelzorg, dat onderdeel uitmaakt van de LEVgroep, deelt de cadeaubon uit namens de gemeente Helmond. Bij het Steunpunt kunnen mantelzorgers terecht voor onder andere informatie, voorlichting, advies, cursussen, bijeenkomsten, begeleiding en emotionele steun. Daarnaast organiseert het Steunpunt het Mantelzorgcafé.

In de reacties hieronder staat een update.