1reactie

Carnavalscontrole op leerlingenverzuim

De donderdag en vrijdag voor de carnaval gaan leerplichtambtenaren van de gemeente controleren op luxeverzuim. Dat gebeurt in het voorgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Wie betrapt wordt, krijgt een boete van 100 euro per kind per dag.
Luxeverzuim is het ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige of kwalificatie-plichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie. De controles op donderdag 4 en vrijdag 5 februari sluiten aan op de Carnavalsvakantie van de week erna. In deze periode gaan veel mensen op wintersport of andere vakantie.
Als er leerlingen voor of na een vakantie afwezig zijn, dan meldt de school dat bij de gemeente; die registreert het verzuim. Kinderen, van wie de school aangeeft dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht. Als er niemand thuis is, laat de leerplichtambtenaar een brief achter waarop de ouders nog dezelfde dag moeten reageren.
Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie en waarbij geen sprake is van extra toegekend verlof, wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De boete bedraagt 100 euro per kind per dag.
Met het aanpakken van dit luxeverzuim wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven aan ouders, leerlingen en scholen. “Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Dat is de verantwoordelijkheid van de school. Daar staat tegenover dat ouders en leerlingen er zelf voor moeten zorgen dat de leerlingen aanwezig zijn, ook rond de vakantieperiodes.”