1reactie

Hakkens wint VPRO’s Toekomstbouwers


De jonge Helmondse ontwerper Dave Hakkens (1988) won het VPRO Toekomst Bouwdepot en de daarbij behorende 10.000 euro om zijn Precious Plastic verder te ontwikkelen. Dat werd gisteravond bekend gemaakt in de extra lange finale-aflevering van De toekomstbouwers van de VPRO op NPO 2.
Die omroep zette deze week 8 jonge denkers en makers in de schijnwerpers. In de eerste 4 afleveringen van dat tv-programma werden steeds 2 jonge ontwerpers geïntroduceerd die deelnemen aan de Dutch Design Week. De driekoppige jury koos per aflevering 1 finalist, de Helmonder versloeg deze 4 finalisten.
Dave Hakkens (1988) werd in 2013 wereldnieuws met zijn Phonebloks, een smartphone die uit losse onderdelen bestaat. Google adopteerde het project een maand later maar stopte vorig jaar met de ontwikkeling van de telefoon. Tijdens een wereldreis viel hem de enorme hoeveelheid afvalplastic op. Dave Hakkens: “Plastic is een waardevol materiaal, maar we gooien het makkelijk weg. Wat als mensen het nou zelf kunnen verwerken tot iets nieuws?” Daarom ontwikkelde hij een machine om plastic te recyclen tot nieuwe producten: het project Precious Plastic. Bijzonder daarin is dat alle kennis open source is: op de website kan een handleiding gedownload worden voor alle informatie, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot verkooppunten voor plastic. Zodoende kan iedereen zelf plastic recyclen. Zijn machines draaien inmiddels in Cambodja, Australië, Marokko en op zo’n 80 andere plekken, zie de wereldkaart.


In een reactie hieronder staat een update.

Nieuw Helmonds nieuws
1 reactie
Reageer

Update:
Dave Hakkens vandaag: Dit weekend won ik 10.000 euro en nu is het op
In het Engels legt hij uit hoe hij dat uitgaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: