25reacties

Ex-baas Vlisco eist 1,5 miljoen euro


Voormalig Vlisco-topman Hans Ouwendijk heeft het bedrijf en zijn Britse eigenaren voor de rechter gesleept. Ouwendijk eist 1,5 miljoen euro voor zijn aandelenpakket. Dat meldt de Telegraaf vanochtend.
Een aantal maanden geleden werd bekend dat directeur Hans Ouwendijk moest vertrekken als CEO. Bij zijn vertrek werd hij gedwongen zijn aandelenpakket van 2% af te staan, in ruil voor 1,5 miljoen euro. Maar de betaling bleef uit, als gevolg van ‘liquiteitsproblemen’ bij Vlisco, waarna Ouwendijk naar de rechter stapte.
In oktober maakte het textielbedrijf bekend 200 arbeidsplaatsen te schrappen omdat het verlies leed. In 2015 was hun belangrijkste markt in West Afrikaanse landen (zoals Nigeria, Congo en Ivoorkust waar 90% van de omzet vandaan komt) ingestort. De acties van de terreurorganisatie Boko Haram en de uitbraak van het Ebola virus zouden daarvan de oorzaken zijn. Dat verlies kwam op een slecht moment omdat de eigenaar (de Britse investeringsgroep Actis) Vlisco probeert te verkopen.

In de reacties hieronder staan updates.

Nieuw Helmonds nieuws
25 reacties
Reageer

Dat kan er na alle ellende bij de Vlisco ook nog wel bij. #NOT
Afspraak is afspraak natuurlijk, maar ik vind het wel veel extra geld voor 5 jaar werken. Mijn goede voornemen: ik moet ook in de stoffenhandel gaan. :-)

Vijf jaar lang heeft deze leeuw met zijn bende hyena's Vlisco leeg geroofd.
Natuurlijk zijn er ook problemen in Afrika, die zijn er altijd en daar heeft Vlisco 160 jaar lang goed op ingespeeld. Dat is niet de reden dat het nu zo slecht gaat bij Vlisco.

Nu op de rand van de afgrond waar veel trouwe werknemers hun baan verliezen door wanbeleid en grootheidswaanzin heeft hij nog het lef, samen met nog een paar hyena's, Vlisco nog verder in de problemen te helpen. Die 1,5 miljoen heeft hij allang terug gehaald op andere manieren.

Hans, bedankt EIKEL. Je kan op zoek naar een volgend slachtoffer, misschien is Ten Cate iets voor jou en je bende.

Die man is persoonlijk verantwoordelijk voor de malaise waarin de Vlisco zich momenteel in verkeerd. Hij was in het management van Vlisco een dictator, het was my way or the highway.
Hij heeft ervoor gezorgd dat Vlisco zich ging profileren als een groot modemerk, en breidde de organisatie zo uit dat de kosten niet meer overeen kwamen met de verkoopcijfers. Maar er werd wel door geproduceerd, hierdoor werden de voorraden veel te hoog.
Maar Sjakie van flodder wilde niet luisteren naar alle alarmerende berichten en bracht Vlisco naar de rand van de afgrond.
Uiteindelijk heeft Actis ingegrepen, vele banen zijn verloren gegaan, ook voor echte Vlisco mensen die al 30 tot 40 dienstjaren achter de rug hebben.
En dan wil meneer nog 1,5 miljoen vangen, wat een arrogantie. Misschien heeft hij er contractueel gezien nog wel recht op ook, maar deze man heeft dus helemaal niks met de Vlisco, en heeft ie dus ook nooit gehad.
Maar hij kan wel proberen met een collectebus door de Vlisco te lopen, en aan werknemers vragen om een bijdrage. Ik denk dat iedereen wel iets aan hem wil geven.

Alweer zo'n onbeschofte graaier, die absoluut niets met het personeel of het bedrijf heeft. Ook zo'n "Ich habe es nicht gewusst"-figuur en heeft natuurlijk ook niets misdaan. De grijns op zijn gezicht spreekt boekdelen. Bah, wat een kloothommel!

Zoveel mensen hun baan kwijt ....je bent een grote graaier

Eddy Griepink

Schandalig dat zo'n Ouwendijk het lef heeft, helpt eerst een aantal bedrijven naar de klote incl. Vlisco en dan nog geld eisen..... Die man spoort niet.

Dankzij het wanbeleid van deze man staan er inmiddels 200 mensen op straat van Vlisco.
Welk bedrijf gaat ie nu weer verzieken??

Er wordt wel eens beweerd dat kille moordenaars geen geweten hebben. Maar ik vraag me serieus af of deze man dat wel heeft. Als ik Vlisco was zou ik in ieder geval hem aanklagen voor wanbeleid, en minimaal een paar miljoen terug vorderen. Ongelooflijk hoe iemand in 5 jaar tijd een bedrijf dat bijna 200 jaar bestaat naar de klote heeft geholpen, waarbij hij natuurlijk wel goed voor zichzelf heeft gezorgd. Sterkte voor de 200 mensen die ontslagen zijn, en soms meer dan 30 jaar hebben geholpen om dit mooie bedrijf op te bouwen. Heel wrang als ze nu moeten lezen dat de hoofdverantwoordelijke voor dit alles straks nog een bonus van 1,5 miljoen mee krijgt.

Deze man mag niets krijgen ik vind zelf voor dat geld kun je de mensen nog een tijdje aanhouden en kijken of het weer aantrekt kan niet begrijpen dat vlisco zo om gaat met mensen vroeger dan maar nu kan het ook goed komen iets andere richting aantrekken dan komt de winst zeker terug

Smerige geldwolf geef dat geld aan de ontslagen werknemers !!!!!

Peter van der Vrande

Mijn hele familie heeft er 40 jaar keihard gewerkt, met hart voor de zaak en vooral voor de familie van Vlissingen. Mijn oud-collega's van PostNL die dachten een goede keuze te hebben gemaakt om bij de vlisco te gaan werken komen nu van een koude kermis thuis.
Triest dat zo'n mooi (Helmonds)bedrijf dreigt verloren te gaan door mismanagement en vervolgens beloond wordt met miljoenen.
Vlisco hoort behouden te blijven voor Helmond en de wereld!

Theo van Melis

Niet zo negatief allemaal.
Hij eist dit bedrag omdat is afgesproken met de aandeelhouders dat hij zijn pakket aandelen van 2 miljoen moest inruilen voor een betaling van 1,5 miljoen die Vlisco hem moest betalen. Dus oorspronkelijk was hij ook aandeelhouder.

Zelf had hij bij zijn aanstelling beloofd de winst en de productie te verdubbelen.
Ik heb vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak dat als een partij zijn afspraak niet nakomt dat de andere dit ook niet hoeft.

Overigens zal het bedrijf ook deze storm weer te boven komen en binnen enkele jaren winstgevend zijn. Het enige probleem is de niet verkoopbare voorraad collectie items. Snel stoppen hiermee en terug naar de basis.
De eigenzinnige verkopers moeten weer luisteren naar de afnemers te beginnen bij de paralelle markt dealers.

lucile amoateng

@lucile amoateng op vrijdag 1 januari 2016 om 13:33:

Beetje naïeve uitspraak lucile. De opdracht van Actis was om de omzet te verdubbelen, daar heeft Hans zich vol voor ingezet waarbij hij de realiteit uit het oog verloor. Wat hem wel te verwijten valt is de graaicultuur die hij mee bracht samen met zijn vrienden maar daar kan je niet op afgerekend worden, dat is modern management.
Bovendien schiet de Nederlandse rechtspraak nog al te vaak te kort als het om witte boorden criminaliteit gaat dus die 1.5 miljoen gaat hij echt wel krijgen.

Vlisco komt er wel weer bovenop maar daar hebben de 200 ontslagen werknemers natuurlijk helemaal niks aan.

Daisy Boateng

Deze man is een eersteklas graaier. Die zichzelf en een aantal vertrouwelingen heel veel geld en meer dan dat heeft toebedeeld. Dat allemaal ten koste van heel veel trouwe werknemers die dachten dat deze man als CEO het beste met hen en een heel oud familiebedrijf voor had. Deze man is een regelrechte schande gebleken. Dankzij hem hebben heel veel loyale werknemers geen baan meer en moeten nu leven van een schijntje. Als deze man al een hart heeft of ooit gehad had hij dit met zijn haudaine levensstijl met alle dure auto's en andere uitspattingen nooit laten gebeuren.

Partner van ontslagen werknemer

Ik zeg die vent gewoon laten opdraaien voor alle schade. Simpel als dat....

Ik kwam toevallig dit tegen op de website van Vlisco: http://about.vlisco.com/nl/news/633/
CEO Hans Ouwendijk is geselecteerd als een van de drie finalisten in de categorie ‘Master Entrepreneurs’ van de ‘’Entrepreneur of the Year 2013′ award.
Vitaal voor ondernemer Ouwendijk was het terugbrengen van de ondernemersgeest binnen Vlisco. Uit alles blijkt dat de transitie van productgericht denken naar merkgericht denken het succes achter deze enorme groei is geweest.

Dat is niet zomaar een ondernemersprijs natuurlijk en opvallend dat Vlisco dat op haar website heeft staan. Hans Ouwendijk moet dus toch ook wel iets kunnen volgens de Vlisco lijkt mij.

Het is hem dus wel gelukt. Met daarbij nog 43.724 euro per maand meer.
Ik heb besloten ook in de stoffenhandel te gaan. :-)

Rechtbank: ex-topman van Vlisco Ouwendijk moet 1,5 miljoen krijgen

AMSTERDAM - Hans Ouwendijk, ex-topman van Vlisco in Helmond, moet zijn vergoeding voor ingeleverde aandelen van 1,5 miljoen euro binnen twee weken uitbetaald krijgen.

Dat vonnis van de rechtbank in Amsterdam werd donderdag openbaar. Daarnaast moet Vlisco's eigenaar African Fabrics van de rechter ook de managementvergoeding van 43.724 euro per maand uitbetalen tot en met september 2016.

Volgens het vonnis vloeit de beslissing voort uit de overeenkomsten die African Fabrics eerder met Ouwendijk heeft gesloten. Dat gaat om de contracten van de ex-topman bij zijn aantreden in 2010 en de beëindigingsovereenkomst bij zijn vertrek in oktober vorig jaar.

Tijdens de rechtszitting op 23 december werd onder meer aangevoerd dat het uitbetalen van Ouwendijk niet is gebeurd onder meer vanwege een liquiditeitsprobleem bij Vlisco.

Dit is dus de juridische werkelijkheid die ik in mijn artikel onlangs in het ED heb aangehaald!
Hopen op een moreel of ethisch gebaar van hem lijkt me een illusie.....

Hoger beroep wellicht!!

Henk van der Kuijlen

Update:
Aanvullend op het door Frank hierboven gekopieerde bericht van het ED gisteren, berichtte Het Financieele Dagblad het volgende over het vonnis van de rechtbank:

Volgens Vlisco had Hans Ouwendijk een te rooskleurige voorstelling van zaken gegeven over de financiële toestand het bedrijf. Ook zou hij hebben gewerkt aan een coup, door achter de schermen een verkoop van Vlisco te arrangeren.

Het geëiste bedrag van 1,5 miljoen euro was bij zijn vertrek vastgesteld op basis van de waarde van zijn aandelenpakket van 2,2%. Ouwendijk had zich bij zijn aantreden in 2011 ingekocht voor 575.000 euro.
Al snel na zijn vertrek kreeg de voormalige topman te horen dat hij naar zijn geld kon fluiten. Want, zo stelde een voormalige directeur groothandel tijdens de zitting, Ouwendijk klopte systematisch de cijfers op. 'Wanneer hij daarop werd aangesproken, werd hij agressief en wilde hij geen weet hebben van de feedback die hem niet beviel.'

Voor de rechtbank waren de argumenten van de Vlisco geen gegronde reden om de gemaakte afspraken over de 1,5 miljoen euro eenzijdig op te zeggen. De veronderstelde couppoging werd onvoldoende bewezen. En de betrokken managers hadden een dusdanige positie dat ze zelf aan de bel hadden kunnen trekken bij de aandeelhouder. 'Bedreiging is voorhands dan ook evenmin aan de orde', aldus voorzieningenrechter Berkhout.
Als Britse investeerder Actis de 1,5 miljoen euro willen terughalen, dan kan dit alleen nog via een (langdurige) bodemprocedure.

Ik wist niet dat hij zelf ook geld in de Vlisco had gestoken. Maar als CEO kon hij natuurlijk wel mooi de cijfertjes oppoetsen. Sneaky van Ouwendijk, maar ook een beetje dom van Actis! Dat was toch heel normaal geweest om even te bekijken voordat je akkoord gaat met 1,5 miljoen!
De rechter heeft gesproken, maar ik ben het wel eens met Henk van der Kuijlen dat dit eigenlijk niet moet kunnen.

Piet De Wilde

1.5 milj. + 8 x 43.274 euri's....ik ben blij dat mijn vader die zijn gehele werkzame leven bij de Vlisco doorbracht dit allemaal niet meer mee maakt. De man was zo trots als een pauw op dit bedrijf, alsof het 'ons' familiebedrijf was. Bij het aanschouwen van Afrikaanse dames op TV die van die mooie geprinte jurken aanhadden kreeg je steevast de opmerking 'KIJK die stof is ook al van ons'.
Schande schande deze grootgraaiers, die werkelijk niets maar dan ook niets met de werknemers of bedrijf hebben. En altijd voor hun eigen grote geld zullen gaan! en het erge is dat die lui gewoon weer ergens anders binnengehaald worden en vervolgens daar de boel ook weer verzieken.

Marjo Van de Kimmenade

Volgens mij is het oppoetsen van de aandelenwaarde precies waar Ouwendijk voor binnengehaald was door Actis. Dat soort investeerders wil namelijk dat hun investering rendeert, dus moet daar alles voor wijken. Je hoeft maar naar wat er met de V&D gebeurd is te kijken om te zien waar dat toe leidt.

Het is misschien zuur voor de werknemers, maar alle schuld op Ouwendijk schuiven en de investeerder die hem aangesteld heeft buiten schot laten is wat mij betreft te kort door de bocht. Zo'n constructie waarbij een directeur een flink aandelenpakket heeft is een methode die dan gebruikt wordt om hem ertoe te zetten de waarde van de aandelen te maximaliseren. Dat heeft hij dus gedaan, ten koste van de lange termijn van het bedrijf.

Actis probeert hem gewoon zo goedkoop mogelijk te lozen nu hij niet heeft kunnen leveren waar ze op uit waren, namelijk een bedrijf dat binnen een paar jaar met winst doorverkocht kon worden na het oppoetsen van de balans. Vergis je niet, van de echte boeven is Vlisco nog niet af.

Michiel van Geel

Met dank aan de ondernemingsraad die destijds bewust heeft gekozen voor Arctis. Dollartekens in de ogen en het belang van de werknemer.
Gamma Holding kon al enkele jaren niet investeren in onderhoud wegens renteverplichtingen.
Ouwendijk had gelijk dat hij productie zou verdubbelen. Helaas is productie niet gelijk aan omzet.
Wie weet gaat de werkmaatschappij African Fabrics op de fles, maar kan Vlisco blijven bestaan. Ik wil Vlisco wel kopen voor 1 Euro!

lucile Amoateng

Stukje uit de ondernemer:P

Het Helmondse textielbedrijf Vlisco zat in de zomer van vorig jaar financieel in heel zwaar weer. In het vonnis van de rechtbank in Amsterdam over de vergoeding van ex-topman Hans Ouwendijk, schetsen enkele topmanagers een ontluisterend beeld.

Hoewel Vlisco stelt dat er onder invloed van Ouwendijk een veel te rooskleurig beeld van de financiële situatie van het textielbedrijf is geschetst, claimde de ontslagen oud-directeur bij de rechter met succes uitbetaling van 1,5 miljoen euro.

Misleiding
Financieel topman Leendert van Reeuwijk beschuldigt in de zaak Ouwendijk van misleiding. Door bij presentaties trendgrafieken weg te laten stelde hij het financiële plaatje te optimistisch voor, aldus Van Reeuwijk. "Maar door mij gegeven presentaties in juni lieten zien dat door het gebrek aan inkomsten, het hoge netto schuldenniveau en het gebrek aan direct beschikbaar geld de financiële prestaties slecht waren."

Van Reeuwijk zei dat hij destijds bang was dat het bedrijf zijn verplichtingen aan banken niet meer zou kunnen voldoen.

Cobus van Rooijen, directeur verkoop bij Vlisco, sprak van een liquiditeitscrisis die steeds heftiger werd. Ook hij wordt in het vonnis geciteerd en zegt dat er onder druk van Ouwendijk aan de raad van commissarissen en aandeelhouder Actis 'een volstrekt opgeklopt beeld geschetst werd van het eerste kwartaal 2015 en cijfers gepresenteerd werden die volstrekt niet in lijn waren met onze eigen prognoses en verwachtingen'. En 'wanneer hij (Ouwendijk) daarop werd aangesproken, werd hij agressief en wilde hij geen weet hebben van feedback die hem niet beviel'. Terwijl Ouwendijk volgens hem onvoldoende wilde ingrijpen.

Tijdens een telefoongesprek op 3 september 2015 probeerde Hans Ouwendijk volgens Van Rooijen opnieuw druk op de commissarissen uit te oefenen om de productie te verhogen, terwijl het meer voor de hand lag drastisch te bezuinigen. Op 5 september werd Ouwendijk ontslagen. Zijn opvolger bij Vlisco, David Suddens, greep ruim een maand later wél in. Daarbij gingen tweehonderd banen verloren.

Vergoeding
Volgens het deze week gepubliceerde vonnis moet Vlisco, of althans eigenaar African Fabrics, Ouwendijk in totaal bijna 2 miljoen euro betalen. 1,5 miljoen als vergoeding voor het aandelenpakket dat Ouwendijk inleverde bij zijn vertrek in oktober 2015. Daarnaast bijna 44.000 euro per maand als managementvergoeding, tot en met september 2016. Die laatste vergoeding is voor Klou Management, de bv waarin Ouwendijk zich heeft verhuurd aan Vlisco.

Volgens voorzieningenrechter Berkhout is de beëindigingsovereenkomst die Ouwendijk in september 2015 met Vlisco sloot duidelijk genoeg. Het is volgens hem niet gebleken dat Ouwendijk de boekhouding heeft vervalst. Hij achtte dan ook de kans dat in een procedure de beëindigingsovereenkomst kon worden vernietigd nauwelijks aanwezig. Dat was voldoende grond om Vlisco te sommeren binnen twee weken de 1,5 miljoen euro te betalen.

Op één punt kreeg Ouwendijk geen gelijk van de rechter. Hij had ten onrechte de bestuurders ook persoonlijk aansprakelijk gesteld en moet de circa 10.000 euro aan kosten aan hen vergoeden.

Helmonder in hart en ziel

Update:
Toch (nog) geen 1,5 miljoen euro voor ex-topman Vlisco
Met de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, dacht Hans Ouwendijk in januari 1,5 miljoen euro te kunnen bijschrijven op zijn bankrekening. Hierboven staat wat we daar eerder over schreven. Maar naar nu blijkt, juichte de weggestuurde topman van de Vlisco te vroeg.
Zijn advocaat Robert van Agteren liet RTLZ weten dat het Amsterdamse gerechtshof besloten heeft dat de voormalige Vlisco-CEO de uitslag van een langdurige bodemprocedure moet afwachten. Ondertussen hoeft de 1,5 miljoen niet te worden betaald. Dat het geld snel nodig zou zijn voor een aflossing van 750.000 euro op zijn hypotheek, vond het Hof niet spoedeisend. De advocaat verwacht aan het eind van het jaar een uitspraak in de bodemprocedure.

@De weblog van Helmond op woensdag 1 juni 2016 om 21:50:

Een optimistische advocaat heeft Ouwendijk. Ik weet niet wanneer de bodemprocedure begon, maar een jaar duurt het al heel snel. Een doorlooptijd van een aantal jaar is normaal. Omdat Vlisco krap bij kas zit, zullen ze bij verlies hoger beroep aantekenen en dan ben je weer een paar jaar verder.

Als Ouwendijk dat geld echt zo hard nodig heeft voor zijn hypotheek, dan zal er binnenkort wel geschikt worden. Ik gok op 750.000 euro. Dat is ook een heel aardige bonus voor 5 jaar werken. Ik denk dat de meeste Vlisco-medewerkers die werden ontslagen, minder meekregen. :-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: