4reacties

Grote Carnavalscontrole leerlingenverzuim

Vrijdag voor de Carnaval (28 februari) houden de leerplichtambtenaren in de regio Peelland een grote controleactie op het zogenaamde luxe-verzuim. Zij controleren bij een aantal scholen of de leerlingen echt aanwezig zijn. Kinderen, van wie wordt aangeven dat ze om onbekende reden niet op school zijn, worden thuis bezocht.
Ongeoorloofd wegblijven van school door een leerplichtige leerling voorafgaand of aansluitend aan een vakantie heet ’luxe verzuim’. Als er leerlingen afwezig zijn, dan moet de school dat melden bij de gemeente, die registreert het verzuim. Tegen ouders die hun kind(eren) onder schooltijd meenemen op vakantie wordt altijd proces-verbaal opgemaakt. De maximale boete hiervoor kan oplopen tot 600 euro.
Met het streng aanpakken van dit verzuim geeft de gemeente een duidelijk signaal af aan ouders, leerlingen en scholen. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Daar moet de school voor zorgen. Daar staat tegenover dat ouders en de leerlingen ervoor moeten zorgen aanwezig te zijn, ook rond de vakantieperiodes.
Bij een  gewichtige omstandigheden kan er extra verlof worden aangevraagd. Gewichtige omstandigheden zijn uitzonderlijke omstandigheden zoals een verhuizing, overlijden in de familie, huwelijksjubilea, religieuze feestdagen en dergelijke. De schooldirecteur mag maximaal 10 schooldagen per schooljaar verlof geven. De verlofaanvraag moet vooraf bij de schooldirecteur worden ingediend. Alleen bij absolute overmacht is het mogelijk achteraf extra verlof aan te vragen. Daarvoor moeten wel bewijsstukken worden ingeleverd. De verhindering moet dan binnen 2 dagen zijn gemeld.