15reacties

Helmond blijft in paspoort Deurnese baby’s

archieffoto PressvisualsDeurnese baby’s die in het Helmondse Elkerliek worden geboren, krijgen in het paspoort Helmond als geboorteplaats. Daarin verandert voorlopig niets, zo meldde het Weekblad voor Deurne vandaag. Logisch, het moest toch ook niet gekker worden?
De Deurnese gemeenteraad had hun B&W in februari namelijk serieus(!) gevraagd om te onderzoeken of Deurnese ouders van kinderen die in ons ziekenhuis geboren worden, te laten kiezen voor Deurne als geboorteplaats. Voor wie dat niet gelooft: de in Deurne aangenomen motie (pdf).

In december verzocht het CDA Deurne al tevergeefs om 1 van onze verloskamers tot Deurnes grondgebied te verklaren. Symbolisch (zie de foto) gaven ze toen Deurnese turf/zand aan hun wethouder. Dat kon die wethouder dan aan zijn Helmondse collega-wethouder Frans Stienen geven opdat er Deurnese grond in Helmond kwam.
Maar, zo meldt de Deurnese burgemeester Mak zijn gemeenteraad nu, een gemeente heeft geen eigen bevoegdheid om dat mogelijk te maken. Daar is een wetswijziging in Nederland voor nodig. “De minister ziet tot op heden geen aanleiding om de wettelijke regeling te wijzigen, mede gelet op het belang van de authenticiteit en de juistheid van de burgerlijke stand” aldus Hilko Mak.