1reactie

Helmond levert bewijs: in 16e eeuw al kalkoenen in Nederland

gravure van Gesner in 1569Er is een eeuwenoud botje van een kalkoen gevonden in het Helmonds kasteel. Die vondst trekt de aandacht. Het blijkt namelijk 1 van de vroegste bewijzen dat er in de 16e eeuw al kalkoenen in Nederland waren. Dat nieuws meldde Museum Helmond zojuist.
Het botfragment werd afgelopen najaar gevonden in de puinfundering onder de kasteelmuur, gebouwd kort na de kasteelbrand van 1549. Deze muur in de westelijke vleugel is doorgebroken voor de aanleg van een nieuwe invalidenlift. Voor de ongelovigen onder ons: het unieke botje is te zien in Erfgoedhuis in Eindhoven.
In de 16e eeuw was ons kasteel de thuisbasis van de adellijke familie Van Cortenbach. Tijdens zijn verblijf aan onder andere het hertogelijk hof in Brussel, kwam kasteelheer (van 1534 tot 1560) en legeraanvoerder Joost van Cortenbach vast en zeker in aanraking met allerlei exotische diersoorten waaronder de kalkoen. Deze vreemde vogel die oorspronkelijk uit Amerika komt, viel op door zijn uiterlijk en formaat, en smaakte ook nog eens erg goed. Mogelijk bracht Joost de kalkoen mee naar het kasteel in Helmond.
Tijdens het archeologisch onderzoek in het kasteel werden ook diverse scherven van aardewerk en steengoed (gedateerd 1500-1550) en botresten van slacht- en pluimvee (runderen, varkens, schapen en kippen) aangetroffen.