5reacties

4½ Jaar cel voor 4 gewapende overvallen

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 20-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een reeks gewapende overvallen op supermarkten, cafetaria’s en een tankstation. Een 21-jarige Helmonder krijgt een celstraf van 4 jaar en 6 maanden voor zijn aandeel in een deel van die overvallen. De rechtbank oordeelt dat een 22-jarige man uit Nuenen medeplichtig is aan 1 overval en dat hij 4 woninginbraken pleegde: 30 maanden celstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Een 21-jarige man uit Aarle-Rixtel gaat 11 maanden de cel in voor 3 woninginbraken.

In de periode van november 2018 tot en met februari 2019 maakte de hoofdverdachte zich schuldig aan overvallen op 2 supermarkten, 3 cafetaria’s en een tankstation in Helmond, Aarle-Rixtel, Nuenen, Valkenswaard en Beek en Donk. In 1 geval bleef het bij een poging. Bij de straf die hij kreeg, heeft de rechtbank rekening gehouden met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid.
De 21-jarige Helmonder was betrokken bij de overvallen op de cafetaria’s en het tankstation. Van de overval op het tankstation aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout op 8 januari 2019, zie je rechtsboven een foto die Pim Verkoelen maakte. Tegen hem was 7 jaar geëist door de officier van justitie zoals je kunt lezen in de volledige uitspraak van de rechtbank.
De verdachte uit Nuenen is medeplichtig aan de overval op 1 supermarkt. Hij ging op voorverkenning en deelde die informatie met de 20-jarige man. Daarnaast pleegde hij 4 woninginbraken. De man uit Aarle-Rixtel was bij 3 van die inbraken betrokken.
Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er verder rekening mee gehouden dat overvallen vaak zeer beangstigend zijn voor de slachtoffers. Zij kunnen hier langdurige en ernstige psychische gevolgen van ondervinden. De verdachten hebben hun eigen financiële motieven telkens voorop laten staan en hebben geen enkel oog gehad voor de ellende die zij bij de slachtoffers aanrichtten. Gelet op de brutaliteit en het gemak waarmee te werk is gegaan, lijkt het erop alsof het voor de mannen de normaalste zaak van de wereld is om dit soort overvallen te plegen. Ook woninginbraken zorgen voor schade en overlast, gevoelens van angst en onveiligheid bij de benadeelden en onrust bij de buurtbewoners.