9reacties

Jeugdarmoede via taart onder de aandacht

“Wij willen dat u oog heeft voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. En dat u beleid maakt dat hen helpt.” Dat vroeg de 19-jarige Moustapha namens Helmondse jongeren gisteravond aan de nieuwe raadsleden die officieel werden beëdigd, zie de bewegende beelden daarvan. De jongeren gaven hen een taart als felicitatie met hun installatie. De felicitatie staat niet op zichzelf; de taart bevatte 5 actiepunten/aanbevelingen waarmee deze armoede aangepakt kan worden.

Deze actie is onderdeel van een landelijke campagne van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children. In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede. In de top 50 van armste gemeenten staat Helmond op plaats 26. Omdat de nieuwe gemeenteraad nu aan de slag gaat en beleid gaat maken, vonden zij dit een geschikt moment aandacht te vragen voor beleid voor Helmondse jongeren en kinderen in armoede.
“Armoede is verborgen. Vaak zie je het niet. Maar het is er wel. De gemeente kan veel doen om ons te helpen en het taboe te doorbreken”, zei Moustapha. “Ik denk dat het goed zou zijn als jongeren mee kunnen praten, ze weten wat ze nodig hebben. En ik denk bijvoorbeeld dat er op scholen veel meer aandacht besteed kan worden aan het onderwerp. Lessen over schulden, omgaan met geld, waar je heen moet als je problemen hebt. Hoe vroeger je dat weet, hoe beter.” Dat armoedebeleid moet verwoord worden in voor jongeren begrijpelijke taal.
Kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, zijn kwetsbaar voor opvoed- en opgroeiproblemen. Ze lopen het risico op sociale uitsluiting, zitten vaak niet op een sport of muziekles. Er is geen geld voor nieuwe kleren of vakantie. Soms is er te weinig eten of kunnen ouders de huur niet meer betalen.
Burgemeester Elly Blanksma en CDA-raadslid Jan Roefs namen de taart gisteren in ontvangst. Zij besloten ter plekke alle aanbevelingen met eetbare inkt aan te kruisen op de taart. Blanksma: “We hebben al een kindpakket (pdf), maar dat gaan we verder uitvoeren. Begrijpelijk beleid, voor kinderen: dat gaan we ook doen. En het taboe rond armoede doorbreken, dat lijkt me een belangrijke opdracht. Ook dat gaan we doen!”