Trouwen annuleren kost voortaan geld

Geplande huwelijken worden steeds vaker op een laat moment afgezegd bij de gemeente Helmond. De gemeente heeft dan al kosten gemaakt en er is dan onnodig een moment vrijgehouden, waarop andere mensen niet terecht konden. Daarom worden er vanaf dit jaar de volgende kosten in rekening gebracht voor het annuleren van een huwelijk:
• Tot 1 maand voor het huwelijk: 75 euro.
• Binnen 1 maand voor het huwelijk: 150 euro.
• Heeft er al een gesprek met de huwelijksambtenaar plaatsgevonden: 200 euro.
• Voor het afzeggen van een gratis huwelijk: 37,50 euro.

Ook bij het gratis trouwen in onze stad worden vanaf maandag eerder  aangekondigde aanpassingen doorgevoerd. Tot januari vond het gratis huwelijk plaats in een aparte ruimte in Boscotondo en werd voltrokken door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze ‘babs’ las een gedicht voor en er mochten ongeveer 10 mensen bij de ceremonie aanwezig zijn. Deze opzet is nu veranderd.
Vanaf dit jaar vindt het gratis huwelijk plaats aan een balie in de Stadswinkel en wordt het voltrokken door een opgeleide medewerker van de gemeente. Hij of zij leest geen gedicht voor, maar volgt alleen de formele procedure. Daarbij mogen alleen nog de getuigen aanwezig zijn. Tijdens dat huwelijk maandagochtend zijn er geen andere mensen in de Stadswinkel, want die gaat maandags pas om 12.00 uur open voor bezoekers. Wie wil trouwen zoals het gratis huwelijk voorheen was, moet 150 euro betalen.