1reactie

Inmiddels 20 Energie Convenant-deelnemers

Begin 2013 hebben 18 Helmondse bedrijven, waaronder de gemeente Helmond, afgesproken om te werken aan energiebesparing en de inzet van duurzame energie. In 3 jaar drie jaar tijd willen de deelnemende partijen gezamenlijk 10% energie besparen en/of duurzaam opwekken. Daarmee voorkomen zij jaarlijks de uitstoot van 27.000 ton CO2. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van circa 3.000 huishoudens.
De afspraken zijn vastgelegd in het Helmondse Energie Convenant (HEC) dat door alle deelnemers is getekend. Inmiddels hebben meer bedrijven zich bij het convenant aangesloten. Op dit moment zijn er 20 deelnemende bedrijven, variërend van enkele winkeliers tot grote bedrijven op het BZOB.
De bedrijven werken zelfstandig en soms samen bij het treffen van maatregelen. Dat doen ze niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar vooral ook omdat energiekosten een steeds groter onderdeel vormen van de bedrijfslasten. Van elkaar leren is een belangrijk aspect van het HEC. Vandaar dat er 1 keer per jaar een bijeenkomst wordt georganiseerd waar de bedrijven elkaar ontmoeten en nieuwe ontwikkelingen worden gepresenteerd. Tijdens de bijeenkomst van maandagmiddag 9 maart worden ook de eerste resultaten van het HEC gepresenteerd en tekenen nieuwe leden als Schneider Electric, Manders Totaal, Sherart het convenant.
In januari 2013 tekenden Huijbregts, Vlisco, Franke, Lavans, Van den Broek Logistics, Den Ouden, Van Rooi Meat, Sita, Klessens & De Koning, Kornuyt, Arte, Kuijpers Installaties, ROC Ter Aa, Elkerliek ziekenhuis, Take-it, Coenen, Boutique4MORE en de gemeente Helmond. Hieronder een foto die toen gemaakt werd met daarop onder meer wethouder Peter Tielemans (Milieu en Duurzaamheid) en wethouder Yvonne van Mierlo (Economische zaken).