9reacties

Kiddo’s Place XL moet mogelijk stoppen

Het college van B en W heeft een last onder dwangsom opgelegd aan de directie van kinderopvang Kiddo’s Place XL. Reden is dat deze kinderopvang niet voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen. Die maatregel kan gaan leiden tot een exploitatieverbod. Kiddo’s Place is gevestigd aan de Keizerin Marialaan en sinds 2008 geopend.
Aanleiding voor het handhavingstraject zijn signalen van ouders en (oud)medewerkers over onder meer onderbezetting van personeel op de groepen, het inzetten van niet-gekwalificeerd personeel, het vaak wisselen van kinderen en leidsters tussen groepen, het niet tijdig aanwezig zijn van levensmiddelen en pedagogisch onverantwoord handelen van een van de directieleden. Tevens blijkt at de arbeidsverhoudingen tussen directie en personeel flink zijn verstoord. Het gaat hierbij overigens niet om signalen van mishandeling of misbruik van kinderen.
In opdracht van de gemeente hield de GGD in de periode maart 2013 tot en met januari 2014 diverse onaangekondigde controles. Daarbij werden meerdere keren overtredingen geconstateerd ten aanzien van de opvangkwaliteit in de groepen. Tijdens gesprekken tussen houder, gemeente en GGD werden afspraken gemaakt over het oplossen van de overtredingen en tekortkomingen. Als eerste stap in het handhavingstraject (in december 2013) is een maatregel opgelegd; houder moest een verbeterplan indienen waarin werd aangegeven hoe de overtredingen en tekortkomingen uit het inspectierapport zouden worden opgelost. Het verbeterplan werd tijdig ingediend maar bleek onvoldoende onderbouwd volgens de afgesproken voorwaarden.
Bij controles in januari werden opnieuw overtredingen geconstateerd. Daarom legt de gemeente nu, als volgende stap in het handhavingstraject, een last onder dwangsom op. Binnen 2 weken moeten de overtredingen zijn opgelost en alsnog een goed verbeterplan worden ingeleverd. Wanneer dat niet gebeurt kan de gemeente een dwangsom opleggen die varieert van 350 tot  7.500 euro per overtreding.
Wanneer ook een dwangsommaatregel niet tot de noodzakelijke verbeteringen leidt, kan als zwaarste handhavingsmaatregel een exploitatieverbod worden opgelegd aan de houder. De houder mag er dan geen kinderen meer opvangen, totdat alsnog de overtredingen zijn opgelost. Een dergelijke maatregel kan de gemeente ook direct opleggen als de veiligheid van kinderen in het geding is. Een exploitatieverbod is een zwaar dwangmiddel, met grote consequenties ook voor kinderen, ouders en personeel. Door het totaal aan signalen maken wij ons ernstig zorgen over de kwaliteit van de kinderopvang bij Kiddo’s Place XL. De directie neemt tot op heden nauwelijks initiatieven om de noodzakelijke verbeteringen te treffen. Het welzijn van de kinderen is niet (acuut) in het geding, maar dat is mede te danken aan de grote betrokkenheid van de pedagogisch medewerkers om alles goed te laten blijven lopen. Die verantwoordelijkheid wil de gemeente echter niet bij het personeel laten liggen.
“Het belang van de kinderen staat voorop. Zij moeten veilig kunnen opgroeien en ontwikkelen, ook in een kinderdagverblijf. Wanneer het welzijn van kinderen niet voldoende gegarandeerd is, kunnen we niet anders dan ingrijpen. Een exploitatieverbod is dan het uiterste middel, dat wij zullen aangrijpen als er niet binnen enkele weken verbetering optreedt” aldus de gemeente in haar schrijven vandaag.
De oudercommissie van Kiddo´s Place XL en een vertegenwoordiging van het personeel zijn betrokken geweest bij de diverse gesprekken met de houder. Ouders en personeel zijn gisteravond tijdens een bijeenkomst geïnformeerd door de GGD en de gemeente. Wanneer het komt tot een exploitatieverbod zal de gemeente hen opnieuw informeren en (nood)maatregelen treffen zodat ouders tijd hebben m alternatieve opvang voor hun kind te zoeken.