2reacties

Lambert Cox wint Groene Lintje 2016

Gisteren werd Lambert Cox door wethouder Paul Smeulders (Duurzaamheid) onderscheiden met het Groene Lintje 2016. Het lintje is een onderscheiding van GroenLinks Helmond voor wie zich op positieve wijze inzet voor natuur, milieu en duurzaamheid in onze stad.
Lambert brengt via zijn Natuurkanaal de mens dichter bij de natuur. Via de webcams van dit kanaal kun je live de natuur volgen. Zo zijn bijvoorbeeld Helmondse ijsvogeltjes te bekijken via een speciaal geïnstalleerde ‘nestcam’, zie de vele beelden van vorig jaar. Ook geeft Lambert presentaties en voorlichting over de natuur in en rondom Helmond.
Naast zijn voorliefde voor de natuur is Lambert initiatiefnemer van een duurzaamheidsproject in de Leonardus speeltuin. Voor de speeltuin werden op zijn verzoek innovatieve speeltoestellen ontworpen door leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege. De toestellen moesten zo ontworpen worden dat ze zichtbaar energie opwekken, waardoor jonge kinderen spelenderwijs interesse krijgen in het opwekken van energie en de techniek erachter. Het Stadslab stelde hiervoor 5.000 euro beschikbaar. Naast die speeltoestellen werkte Lambert Cox ook diverse andere ideeën uit voor de speeltuin om kinderen milieubewust te maken. Zoals een waterspeelplaats om het hergebruik van water zichtbaar te maken en een ‘praatpaal’ die gaat ‘praten’ als de kinderen zelf al pompend stroom opwekken. Uiteraard doet de ‘praatpaal’ vooral milieubewuste uitspraken.
Vorig jaar werd het Groene Lintje uitgereikt aan Lara Tamarinof. Zij is de initiatiefneemster van o.a. de Weggeefhoek Brandevoort met spin-offs in diverse andere wijken en oprichter van Duurzamer Helmond waar allerlei lokale/regionale initiatieven worden verzameld.