11reacties

Nieuw Helmonds nieuws in juni 2013Vrijdag 28 juni 2013

Helmonder in Vak K van de Tweede kamer
Helmonder Erik de Vries zat gistermiddag in Vak K, het gedeelte van de vergaderzaal van de Tweede Kamer waar de bewindslieden plaatsnemen tijdens debatten. De plek dus waar je normaal minister-president Mark Rutte en zijn ministers ziet staan of zitten.
Erik zat daar niet vanwege een rondleiding of voor de gein, maar ter ondersteuning van de initiatiefnemers van het wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders. SP-Kamerlid Ronald van Raak nam dat initiatief dat bescherming moet bieden aan klokkenluiders.
Erik de Vries werkt als fractiemedewerker Bestuur en Veiligheid bij de Tweede Kamerfractie van de SP. Vanuit die functie zat hij in Vak K. Helmonders zullen hem kennen als de fractievoorzitter van SP Helmond in de gemeenteraad.
Erik was overigens niet de enige ondersteuner, ook ene Pieter van Vollenhoven hielp mee vanaf de tweede rij (naast Erik zittende). Wil je het hele bijna 2 uur durende debat zien, klik dan hier.

Eerste burgerjaarverslag van burgemeester Blanksma
Vandaag werd het burgerjaarverslag 2012 openbaar. Het eerste van de in november aangetreden burgemeester Elly Blanksma, haar verantwoording aan de gemeenteraad en de stad.
Het burgerjaarverslag gaat over de inbreng van de Helmonders bij besluitvorming en activiteiten in hun eigen woonomgeving. Verder wordt de gemeentelijke dienstverlening onder de loep genomen en de afhandeling van klachten en bezwaarschriften belicht. Je kunt het burgerjaarverslag (pdf) downloaden en/of gratis afhalen in de Stadswinkel aan het Frans Joseph van Thielpark.
Dit eerste burgerjaarverslag van burgemeester Blanksma betreft voor het grootste deel nog de ambtsperiode van haar voorganger, burgemeester Fons Jacobs. Om die reden blikt zij kort terug en kijkt ze vooral vooruit. “Vooruit naar een prachtige stad, vol met energie, kansen en uitdagingen”, aldus burgemeester Blanksma. Wat haar tijdens de kennismaking met alle 11 Helmondse wijken met name is opgevallen, is de enorme gedrevenheid en betrokkenheid van de inwoners bij het wel en wee van de stad. Zij kijkt met optimisme naar de toekomst: “wij gaan het beste uit Helmond halen.”

55 Hardrijders op de bon
Gisteren hield het Verkeershandhavingsteam van de politie 2 snelheidscontroles in Helmond.
Op de Helmondsingel (N270) werden tussen 16.15 uur en 17.15 uur 1370 voertuigen gecontroleerd. In dat uur bleken er 12 harder te rijden dan de daar toegestane snelheid van 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 97 km/u.
In de Dorpsstraat in Stiphout werden tussen 18.15 en 20.30 uur 43 overtreders op de bon geslingerd. Daar geldt 50 km/u als de maximumsnelheid en bleek de hoogst gemeten snelheid 73 km/u. In totaal passeerden er in Stiphout 895 voertuigen.

Donderdag 27 juni 2013

Camerabeelden leiden tot aanhouding garage-inbreker
De politie heeft woensdag 26 juni een 23-jarige Helmonder in zijn woning aangehouden omdat hij ingebroken zou hebben in een garage bij een huis aan het Wethouder Hamacherplein.
Dat gebeurde maandagochtend rond 3.00 uur. Daarbij werd onder meer een fiets en een hoeveelheid gereedschap weggehaald. De inbraak was vastgelegd op camerabeelden van een bedrijf in de buurt. Op basis van die beelden had de politie een vermoeden wie de dader zou kunnen zijn. Deze man is woensdagmiddag rond 15.45 uur thuis aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Woensdag 26 juni 2013

Man met contactverbod mishandelt zijn ex opnieuw
Een 23-jarige inwoner van Helmond werd dinsdagavond aangehouden voor mishandeling en bedreiging van zijn ex-vriendin. De man had een contactverbod.
De ex-vriendin vertelde op het Frans Joseph van Thielpark (in het centrum) in het bijzijn van haar moeder en zus door de man te zijn geschopt en geslagen. Hij zou haar ook met de dood bedreigd hebben. De vrouw deed aangifte. Ook de moeder van het slachtoffer deed aangifte. De man zou ook haar bedreigd hebben. De Helmonder bleek al eerder te zijn veroordeeld voor geweld ten opzichte van het slachtoffer. Hem was daarbij een contactverbod opgelegd. Hij zit vast.

Maandag 24 juni 2013

Man slaat en schopt zijn ex, kinderen mogelijk getuigen
Een 38-jarige inwoner uit Helmond is zondagmiddag aangehouden omdat hij zijn ex-vrouw had geslagen en geschopt.
Om 17.15 uur kwam er bij de politie de melding binnen van het slachtoffer dat haar ex-man haar had geslagen en geschopt in hun gezamenlijke woning in Helmond West. De politie heeft de verdachte in de woning aangehouden en naar het bureau gebracht. Omdat de minderjarige kinderen mogelijk getuige zijn geweest van het geweld zal er een melding bij hulpverlenende instanties gemaakt worden. De verdachte is aan het bureau in verzekering gesteld.

Zondag 23 juni 2013

Samenloop voor Hoop in De Warande brengt 71.007 euro op
De Samenloop voor Hoop rond de vijver van De Warande gister en vandaag bracht in totaal 71.007 euro op ten bate van KWF Kankerbestrijding. Dat maakte burgemeester Elly Blanksma bij de sluitingsceremonie zojuist rond de klok van 16 uur bekend.
Meer dan 1000 mensen namen deel aan deze  Samenloop voor Hoop. Ook deze tweede Helmondse editie van de Samenloop voor Hoop werd weer gecombineerd met het muzikale programma van de Royal Phileutonia Proms.

Vrijdag 21 juni 2013

FIOD houdt Helmonder aan bij oprollen van boilerroom
De FIOD heeft gisteren in Eindhoven een zogenoemde boilerroom opgerold. Daarbij zijn vier mannen en een vrouw aangehouden. De verdachten komen uit Helmond, Eindhoven, Amsterdam en het Belgische Brasschaat. Het Functioneel Parket is hiernaar een onderzoek gestart.
De vijf worden ervan verdacht dat ze vanuit een kantoorpand in Eindhoven telefonisch mensen hebben overgehaald om hun geld te beleggen in emissierechten. Het aangeboden beleggingsproduct is in de praktijk vermoedelijk vrijwel waardeloos.
De vijf verdachten werden aangehouden terwijl ze aan het werk waren in de boilerroom. De FIOD heeft de boilerroom ontmanteld.
Het is in Nederland verboden consumenten zomaar te bellen met het aanbod om een beleggingsproduct te kopen. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten staan waarschuwingslijsten met namen van bekende boilerrooms. Ook vind je hier welke aanbieders een vergunning hebben om beleggingsproducten te verkopen.

Man verwondt de nieuwe partner van zijn ex-vriendin
De politie heeft donderdagavond rond 23.15 uur in zijn woning een 36-jarige Helmonder aangehouden voor mishandeling. Hij wordt ervan verdacht even daarvoor in de woning van zijn ex-vriendin in Helmond-West haar nieuwe partner te hebben geslagen.
De man van 30 uit Geldrop was daar op bezoek op het moment dat de ex-vriend voor de deur stond. Hij zou de woning zijn binnengelopen en vervolgens op de man hebben ingeslagen. Het slachtoffer zou meerdere malen tegen zijn hoofd zijn geslagen en vervolgens naar de grond zijn getrokken waardoor hij met zijn neus op de grond terecht kwam. Het slachtoffer bleek een snee in zijn neus en oor te hebben en is ter plekke door ambulancepersoneel verzorgd. De verdachte kon even later in zijn woning worden aangehouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Brand bij Volvodealer De Beemd 
Bij Volvodealer De Beemd aan de Lagedijk woedde donderdagavond laat een korte brand. Een loods met banden stond in brand en zorgde voor veel rookontwikkeling.
De brandweer rukte om 23.49 uur uit. De brandweer had even moeite om bij de loods met banden te komen omdat die wat lastig bereikbaar bleek vanaf de staart. De brand was daarna snel onder controle.
Opvallend was dat de brandweer 17 minuten eerder uitrukte voor een brand om de hoek bij Autotaalglas op de Engelseweg op zo’n 100 meter afstand.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Donderdag 20 juni 2013

Dochter (49) aangehouden voor mishandelen moeder (76)
Een vrouw van 49 jaar uit Helmond is woensdagavond 19 juni aangehouden omdat ze haar moeder mishandeld zou hebben.
Ze zou de 76-jarige vrouw rond 18.15 uur in haar woning in Woensel-Noord (Eindhoven) in haar gezicht hebben geslagen en aan haar haren hebben getrokken. De politie is na een melding naar de woning gegaan en heeft de verdachte aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld. Ze is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 19 juni 2013

Elkerliek opent 8 nieuwe operatiekamers
Gisteren werd de eerste fase afgesloten van de (ver)nieuwbouw van het operatiecomplex: de bouw van 8 nieuwe operatiekamers. Dat werd beklonken doordat Kees Wolse van de Raad van Bestuur van het Elkerliek ziekenhuis letterlijk ‘de punt op de i’ zette op het logo van het Elkerliek aan de gevel van het nieuwe operatiecomplex.
Ruimte en licht zijn de grote verbeteringen ten opzichte van het oude complex. Overal zijn ramen geplaatst, waardoor daglicht in de operatiekamers en de gangen valt. Dit is prettig voor de patiënten en voor de medewerkers op de OK. Alle operatiekamers zijn heel ruim opgezet en voorzien van de nieuwste techniek. Per jaar zijn er ongeveer 15.000 operaties in Helmond.
Het operatiecomplex van het Elkerliek ziekenhuis ondergaat een metamorfose met nieuwbouw en verbouw. Het nieuwe operatiecomplex is op palen aan de bestaande bouw geplaatst. Met het in gebruik nemen van de nieuwe operatiekamers is de eerste fase van de bouw afgerond. De komende jaren wordt een nieuwe Intensive Care, afdeling Dagverpleging en Centrale Sterilisatieafdeling gebouwd op de plek waar voorheen de operatiekamers waren.

Loslopende koeien in De Bundertjes, dus honden aanlijnen
Vanaf maandag mogen er honden niet meer los lopen in natuurgebied De Bundertjes bij Helmond-Noord. Want vanaf die dag lopen er ten noorden van het Janus Meulendijkspad (‘Koeienpad’) koeien los. Via een klaphekje kunnen wandelaars dit gebied bereiken en er dus koeien tegen komen. Ten zuiden van het Koeienpad (dus aan de kant van de Gulden Aa) verandert er niets. Daar gold de regel dat honden er alleen aangelijnd mogen lopen al en die regel blijft gelden. De koeien lopen daar binnen een omheind gebied. Zie het overzichtskaartje (pdf).
Omdat het voor de hondenbezitter, de hond en de runderen het veiligst is, heeft de gemeente besloten dat de honden aan de lijn gehouden moeten worden.
De afgelopen jaren werden er in De Bundertjes verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Er zijn onder andere poelen gegraven, er is beplanting aangebracht en stukken van het gebied zijn natter gemaakt. De Limousin-vleeskoeien gaan het gebied nu begrazen, waardoor er meer verscheidenheid in het groen ontstaat. Het gebied wordt hierdoor aantrekkelijker en de natuurwaarde wordt verhoogd. De runderen staan er tot eind oktober. Daarna neemt een veehouder de dieren weer mee en gaan ze op stal.

Dinsdag 18 juni 2013

Scooterrijder aangereden door auto
Op de Engelseweg is een scooterrijder aangereden door een auto die van een bouwplaats kwam. De scooterrijder is in de ambulance onderzocht en hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Hij had enkele wonden aan het hoofd, maar niks ernstigs. Het ongeval vond rond 15.30 uur plaats
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Grijseels.

Moeder en zoon aangehouden voor inbraak en heling
Een 28-jarige man en zijn 48-jarige moeder zijn dinsdag in hun woning in Helmond aangehouden. De man wordt verdacht van een diefstal uit een schuur van een woning aan de Wethouder van Welllaan op 11 juni waarbij een schroef- en een boormachine werden gestolen. Zijn moeder is aangehouden op verdenking van heling.
De eigenaar van het gestolen gereedschap zag dat de apparaten op internet te koop werden aangeboden en waarschuwde de politie die dit in onderzoek nam. Hierop zijn de beide verdachten aangehouden. Zij zitten vast voor verder onderzoek.

Maandag 17 juni 2013

Gestolen auto cruciaal in gewelddadige overval Geldrop
Een in Helmond gestolen Toyota Prius blijkt cruciaal in het oplossen van een gewelddadige overval in Geldrop. Die grijze auto werd in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 april gestolen in de Vinkehof in Helmond-Noord. Dat maakte de politie vanavond bekend in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. De auto werd gestolen met Nederlandse kentekenplaten (78 – JXF – 9). Tijdens de overval was de auto echter voorzien van 2 verschillende Poolse kentekenplaten (aan de voorkant: L2 36852 en achter: ONY-24M8).
Op dinsdagavond 28 mei werd in een woning aan het Sporkehout in Geldrop een gepensioneerd echtpaar overvallen. Rond 22.30 uur vielen 3 mannen hun woning binnen en overmeesteren het echtpaar. De man en vrouw werden allebei naar de grond gewerkt en vastgebonden. De man raakte daarbij zwaargewond.
Terwijl het huis werd doorzocht weet de man zich los te maken en naar buiten te rennen. Hij schreeuwt om hulp waardoor de overvallers op de vlucht slaan. Ze proberen er met hun vluchtauto, de eerder gestolen Toyota Prius, vandoor te gaan. Echter als deze auto niet wil starten, gaat het drietal er rennend vandoor. De auto blijft op de oprit van de slachtoffers achter. Weet je meer over de gestolen Toyota Prius, bel dan de politie op 0800 – 6070 of anoniem 0800 – 7000.

Bestuurder reed 48 km te hard in de bebouwde kom
Bij een snelheidscontrole donderdagmiddag op de Bakelsedijk / Dierdonklaan bleek 1 bestuurder 48 km per uur te hard te rijden. Daarmee zat hij net onder de grens waarbij zijn rijbewijs direct zou worden ingevorderd. Op deze weg binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km per uur.
In totaal kregen 11 bestuurders/sters een proces-verbaal. Zij werden na de constatering van de overtreding staande gehouden. De politie controleerde met een lasergun.

Zondag 16 juni 2013

Meisje (17) naar ziekenhuis na vechtpartij ’s nachts
Na een vechtpartij met meerdere personen moest een 17-jarig meisje lichtgewond naar het ziekenhuis. Na behandeling kon zij naar huis.
Die vechtpartij vond plaatst op de Jan den Bellemanstraat in de Binnenstad in de nacht van vrijdag op zaterdag om ongeveer 03.15 uur. Er waren tenminste 2 daders. De ene droeg een fel oranje shirt en spijkerbroek, de andere een donkergroen shirt. Dat meldde wijkagent Maikel van Dijk aan de weblog.
Ben jij 1 van de daders of weet jij er meer van, bel dan de politie op 0900 – 8844.

Zaterdag 15 juni 2013

Slang begaf zich op gevaarlijk terrein: de Vossenberg
In de Wezelstraat in de buurt die Vossenberg heet, zag een voorbijganger donderdagmiddag een slang. Terwijl de slang door de voorbijganger op afstand werd gehouden met een paraplu, werd er meteen een melding gedaan bij de politie.
Een toegesnelde motoragent was snel ter plaatse. Hij pakte de slang op zette het dier in een net geleegde kliko. De slang trok veel bekijks van passanten en omwonenden daar in de binnestad. Medewerkers van de dierenambulance hebben de slang vervolgens ondergebracht bij een buurtbewoner. Hij zorgt voor de slang tot de eigenaar zich bij de dierenambulance of politie meldt.

Vrijdag 14 juni 2013

2 Helmonders op heterdaad betrapt bij inbraak in stallen
Na een alerte melding van een verdachte situatie bij een stallencomplex in Lierop heeft de politie vrijdagmiddag twee mannen uit Helmond op heterdaad betrapt bij een inbraak.
De gewaarschuwde agenten gingen poolshoogte nemen bij de stallen aan de Lungendonk. Even na 14.00 uur zagen ze twee mannen van 30 en 34 jaar de stallen uitkomen met inbrekersgereedschappen, waarop zij zijn aangehouden. Achter een toegangsdeur lagen diverse roestvrijstalen voederbakken die waren losgeschroefd en klaargelegd. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Verdachte van woninginbraak en fietsdiefstal aangehouden
Een 28-jarige man uit Helmond is donderdag rond 17.30 uur op de Aalbersestraat  in Mierlo-Hout aangehouden. Hij wordt verdacht van een woninginbraak en een fietsdiefstal.
De inbraak in de woning vond op 30 oktober van het afgelopen jaar plaats aan de Johannes Vermeerlaan in Helmond. Uit het pand werd een spelcomputer met spelletjes weggenomen. Tevens blijkt uit onderzoek dat de man verdacht wordt van het wegnemen van een fiets aan de Kerkstraat in Vorstenbosch op 21 mei van dit jaar. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

2 Helmonders aangehouden voor dumpen van asbest
Op maandag 10 juni hield de politie 2 Helmonders aan omdat ze verdacht worden van het dumpen van asbest in de natuur.
Behalve de 2 Helmonders (43 en 44) werd ook een 49-jarige man uit Sint Anthonis aangehouden. Dit drietal zou het asbest in de buitengebieden van de gemeenten Laarbeek, Sint-Oedenrode en Veghel hebben gedumpt. De zaak kwam aan het rollen door een onderzoek van ‘Samen Sterk in het Buitengebied’. Medewerkers daarvan troffen asbestplaten aan en stelden er, samen met de politie, een onderzoek naar in. Gezien de kenmerken zijn de platen vermoedelijk afkomstig uit een varkensstal, maar het is onbekend waar die staat.
De verdachten zijn na hun aanhouding maandag in verzekering gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en donderdag 13 juni zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Verstopte verdachte man (26) in de kraag gegrepen
Een 26-jarige man (woonplaats onbekend) met inbrekerswerktuigen is donderdagavond op een bedrijfsterrein in Helmond betrapt en aangehouden.
De politie kreeg een melding van een verdachte situatie op het terrein van een bedrijf aan de Mierloseweg en ging poolshoogte nemen. Verstopt in het struikgewas troffen de agenten daar rond 22.45 uur de 26-jarige verdachte aan. De man had een rugzak bij zich met diverse inbrekerswerktuigen die in beslag zijn genomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Man opgepakt na huiselijk geweld
Een 44-jarige man is vrijdagochtend rond 5.15 uur in zijn woning in Helmond-Oost aangehouden op verdenking van huiselijk geweld.
Hij zou kort voor zijn aanhouding zijn 27-jarige partner in hun woning hebben geslagen. De man zit vast voor verder onderzoek.

Donderdag 13 juni 2013

Braakliggende terreinen Suytkade tijdelijk opgefleurd
Op Suytkade is vandaag het project ‘Soet op Suyt’ van start gegaan. Nu nog braakliggende terreinen (waar in de toekomst gebouwd gaat worden) worden tijdelijk opgefleurd met bloemen, struiken, bomen en andere voorzieningen. Deze hebben voor een deel met fruit en ander eetbaar groen te maken. Zo komt er openbaar plukfruit en een plukroute, een verplaatsbare nomadische tuin, een bijenstal en op de Groene Campus een ‘eetbaar dak’. Naast de aanstaande nieuwe gebouwen (Cacaofabriek, Fitland XL en Food Tech Park) krijgt Suytkade zo de komende tijd nog meer kleur.
Vanochtend was de starthandeling in het bijzijn van wethouder Frans Stienen. Op de lage kade tegenover het Suytkade infocentrum werden 2 informatiebanieren onthuld.
Er zijn al 2 deelprojecten klaar: er zijn fruitbomen aan de Arcadestraat geplant en grote bloemenvelden aan weerszijden van de Kanaalboulevard ingezaaid. Dit moet komend seizoen gaan leiden tot een mooie bloemenzee.
Wethouder Frans Stienen over het doel van dit project: ‘Leegstand en braakliggende gronden zijn negatief voor een stad, wijk of straat. Dus ook voor Suytkade. Zinvolle tijdelijke inrichting met groen heeft de volgende voordelen: versterking van het imago, verbeteren van de leefbaarheid, meer kwaliteit in het openbaar gebied, waardevermeerdering van de woningen en ander vastgoed én een beter vestigingsklimaat.
Cees van Dijk, Stadspromotie Helmond en Pressvisuals.com maakten de onderstaande foto’s, de impressies komen van de Deltavormgroep.

Woensdag 12 juni 2013

Ongeval op kruising tussen 2 auto’s
Vanavond was er een botsing tussen 2 auto’s op de kruising van de Vossenbeemd en de Kanaaldijk ZW (bij het kanaal). De hulpdiensten werden om 19.43 uur opgeroepen.
Volgens die oproep was het een ongeval met letsel. De ambulance was ter plaatse, maar is volgens de fotograaf zonder slachtoffers weer vertrokken. Beide auto’s hadden flinke blikschade.
Renson Vinkenburg maakte de onderstaande 3 foto’s.

Jongen (14) aangehouden voor vernieling en bekladding
De politie heeft woensdagmorgen rond 11.30 uur een 14-jarige jongen uit Helmond en 3 eveneens 14-jarige jongens uit Eindhoven aangehouden in een pand aan de Rijtacker in Eindhoven.
De 4 jongens werden betrapt door medewerkers van de stichting die het pand tijdelijk in gebruik heeft. Zij kwamen opknapwerkzaamheden verrichten omdat eerder deze week in het pand al diverse vernielingen waren aangericht. De 4 waren het gebouw binnen gekomen en er bleken opnieuw vernielingen te zijn gepleegd en muren met verf te zijn beklad. De gewaarschuwde politie heeft het viertal aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Dinsdag 11 juni 2013

Rioolreiniging in Helmond-Noord: leg steen op toiletdeksel
In de Eeuwsels, Binderen, Bloemvelden en de Leonardusbuurt wordt de hoofdriolering gereinigd en geïnspecteerd. Onder hoge waterdruk wordt de rioolbuis schoongespoten. Doordat er tijdens het reinigen soms overdruk ontstaat, kan het water dat in het toilet staat, omhoog gedrukt worden. Om te voorkomen dat het water uit je toilet vliegt, raden wij je aan om de deksel op het toilet te houden en er een zwaarder voorwerp op te leggen, bijvoorbeeld een steen of een telefoonboek, zo laat de gemeente weten.
Het werkt duurt tot eind juli en wordt uitgevoerd door de firma Van der Velden uit Eindhoven. Op het moment dat Van der Velden in jouw straat aan de slag gaat, ontvang je daarvan een brief in uw brievenbus.
De komende tijd worden ook de straatputten in Helmond gereinigd. Het reinigen van de afvoerputjes in de straten gebeurt door een kolkenreiniger. Dit is een vrachtwagen met een slurf die het vuil uit de straatputten zuigt. De firma Heru uit Venhorst voert de werkzaamheden uit. Het reinigen van de putten vindt plaats tot en met augustus, met uitzondering van de bouwvakvakantie.

Maandag 10 juni 2013

600ste starterslening in Helmond wordt uitgereikt
De starterslening in Helmond is een groot succes. Het is 1 van de maatregelen die de gemeente inzet om de woningmarkt positief te beïnvloeden.
Nu, 7 jaar na de invoering, wordt de 600ste starterslening uitgereikt. Helmond is hiermee 1 van de gemeentes met de meeste startersleningen in heel Nederland. De overhandiging gebeurt morgenavond in de  Raadzaal voorafgaand aan de vergadering van de Gemeenteraadscommissie Ruimtelijk-Fysiek. De ontvanger krijgt een symbolische cheque en een waardebon voor de inrichting van zijn nieuwe huis.

Zondag 9 juni 2013

Vrijwilligerspenning voor Pauline van Duijnhoven
Pauline van Duijnhoven-Kreugel kreeg gisteravond de vrijwilligerspenning van de gemeente Helmond.
Zij ontving haar onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma voor haar jarenlange inzet voor Turnvereniging SOS en zwemvereniging Lutra. Pauline van Duijnhoven geeft al 25 jaar gymles op muziek en nog steeds geeft zij elke dinsdagavond bodygym.
De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van Turnvereniging SOS in Bakel.

Zaterdag 8 juni 2013

Brand in flat aan Wethouder van Deutekomplein
In een appartement op de 8e verdieping van een flat aan het Wethouder van Deutekomplein (in de buurt Houtsdonk) woedde vanavond korte tijd brand.
Hoewel er niemand in de woning was, bleek het bankstel in de huiskamer in brand gevlogen. De brandweer had de brand snel onder controle, toch is er  behoorlijke schade aangericht. Wat de oorzaak van de brand is geweest is onbekend. Vanwege de hoogte van deze flatwoning rukte de brandweer om 19.46 uur met 2 wagens en een hoogwerker uit.
Vico Hoozemans maakte de eerste foto, Harrie Grijseels.de 2 andere foto’s.

Theo Berkers koninklijk onderscheiden
De heer T.H. (Theo) Berkers (1947) ontving zojuist een koninklijke onderscheiding van burgemeester Elly Blanksma. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer Berkers ontvangt het lintje voor zijn jarenlange inzet voor de Helmondse Turnvereniging SOS (sinds 1978 tot heden), het Edah Museum (sinds 2007 tot heden) en de ledenraad van de Rabobank Helmond (sinds 2006 tot heden).
De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van Turnvereniging SOS in Bakel op zaterdag 8 juni om 20.30 uur.

Man (54) aangehouden na huiselijk geweld
In zijn woning in Helmond-Oost is zaterdagochtend rond 2.30 uur een 54-jarige man aangehouden op verdenking van huiselijk geweld.
Hij zou eerder die nacht zijn 42-jarige vrouw in hun woning in het gezicht hebben geslagen. De gewaarschuwde politie heeft de man meegenomen naar het politiebureau, waar hij is vastgezet voor verder onderzoek.

Vrijdag 7 juni 2013

14 Maanden restauratie buitenkant Theater Speelhuis
Maandag start de restauratie van de buitenkant van Theater Speelhuis (in de voormalige OLV-kerk aan de Kromme Steenweg). De werkzaamheden duren zo’n 14 maanden. Als eerste worden de zuidgevel en de koepel van de kerk in de steigers gezet. Na de bouwvak beginnen de echte restauratiewerkzaamheden. Het leiendak wordt vernieuwd, net als het voegwerk.
Koninklijke Woudenberg is de hoofdaannemer die de werkzaamheden voor gemeente Helmond verricht. Leidekkersbedrijf Van de Kimmenade is 1 van de bedrijven waarmee wordt samengewerkt.
Voor de kerk wordt een bouwplaats ingericht die wordt omgeven door een afrastering. De aannemers proberen de overlast voor de omwonenden, theaterbezoekers en leerlingen van de naastgelegen Mariabasisschool zo veel mogelijk te beperken. De werknemers parkeren hun voertuigen zoveel mogelijk op de bouwplaats, binnen de afrastering.
Theater Speelhuis opende in februari van dit jaar de deuren in de OLV-kerk omdat de oorspronkelijke locatie afbrandde. Daartoe werd de binnenkant van de kerk volledig omgetoverd in een theater. Nu wordt de buitenzijde van het gebouw dus gerestaureerd. Het theater blijft tijdens de werkzaamheden gewoon open.
Wil je meer weten van het afge

Mogelijke brandstichter aangehouden
Een 30-jarige Helmonder is vrijdagochtend omstreeks 3 uur aangehouden voor brandstichting.
Brandweer en politie kregen omstreeks 1.50 uur een melding dat een haag aan de Eymerickhof (in de Rijpelberg) in brand zou staan. De brandweer kon de brand snel blussen. Omdat een haag niet vanzelf gaat branden was er een vermoeden van brandstichting en startte de politie een onderzoek. Het was de agenten bekend dat in dezelfde wijk iemand woont die al eerder verdacht is geweest van brandstichting. Uit getuigenverklaringen bleek dat er iemand op de fiets bij de haag had gestaan. Het signalement van die fietser kwam overeen met de omschrijving van de bekende van de politie. Voor de woning van de verdachte stond inderdaad een fiets die ook overeenkwam met de omschrijving die de getuigen hadden gegeven. De Helmonder is daarop in zijn woning aangehouden omdat er genoeg verdenkingen tegen hem waren. Hij is aan het bureau ingesloten voor verder onderzoek.

Controleactie HIT levert 20 overtredingen op 
Het Helmond Interventie Team (HIT) heeft op donderdagavond 6 juni in Helmond een controle gehouden bij 6 horecagelegenheden met bijbehorende bewoning.
Bij deze controle zijn 20 verschillende overtredingen aan het licht gekomen.
• 3 keer drugs in beslag genomen (verdachte gehoord)
• 1 keer (vermoedelijk) gestolen goederen in beslag genomen
• 1 keer vergunning niet in orde
• 2 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
• 4 keer boekhouding niet op orde
• 1 keer Sociale Zekerheidsfraude
• 3 keer adresfraude
• 1 keer overtreding voedselveiligheid
• 2 keer roken in horeca
• 2 keer overtreding milieuwetgeving
Bij een horecagelegenheid en een woning vindt nog nader onderzoek plaats.

Donderdag 6 juni 2013

Wethouder Yvonne van Mierlo lijsttrekker voor de VVD
Wethouder Yvonne van Mierlo is gisteravond in Hotel West-Ende lijsttrekker van de VVD geworden voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Zij werd unaniem door de Algemene Leden Vergadering van de VVD afdeling Helmond gekozen.
Van Mierlo liet weten ook de komende periode weer beschikbaar te zijn als wethouder. Op dit moment is zij wethouder met in haar portefeuille Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën.
Ook bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was deze doctorandus in de bedrijfseconomie de lijsttrekker. Met 2.374 stemmen kreeg Van Mierlo in 2010 het hoogste aantal stemmen van alle Helmonders waarop gestemd kon worden.
Op bijgaande foto (afkomstig van de VVD) feliciteert voorzitter Rob de Greef haar met haar lijsttrekkerschap.

Woensdag 5 juni 2013

Bejaarde bestuurster rijdt lantaarnpaal aan gort
Op de Geldropseweg in Mierlo-Hout reed rond 14.20 uur een bejaarde vrouw met haar auto tegen een lantaarnpaal die daardoor afbrak.
Om onbekende reden verloor de vrouw (die richting Mierlo reed) net na de rotonde met de Hoofdstraat en Heeklaan, de macht over het stuur. De vrouw hoefde niet naar het ziekenhuis, maar werd wel in de ambulance aan haar verwondingen geholpen. De opgeroepen brandweer hoefde niet in actie te komen. Er zou namelijk sprake zijn van brand, maar dat was niet het geval.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Helmonder mishandelt man uit Ommel: gebroken neus
De politie heeft dinsdagavond rond 23.30 uur bij zijn woning in Helmond-Oost een 31-jarige man aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Even daarvoor kwam bij de politie een melding binnen dat er op de Kranenvenweg in Ommel iemand was mishandeld.
Ter plaatse troffen agenten een 21-jarige man uit Ommel aan. Hij zou het op de parkeerplaats aan de stok hebben gekregen met een bekende van hem. Bij de ruzie zou hij een kopstoot hebben gekregen en vervolgens twee klappen in het gezicht, waardoor het slachtoffer vermoedelijk een gebroken neus opliep. De verdachte zou er daarna in zijn auto vandoor zijn gegaan. Agenten gingen naar zijn woning en hielden hem daar aan. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Uitslaande brand woning in ’t Haagje
Kort voor middernacht is er brand uitgebroken in een woning aan de Hertogstraat. De brandweer rukte om 23.49 uur uit naar deze uitslaande brand in ’t Haagje. “Hulpdiensten met spoed voor woningbrand” zo wordt gemeld.
Update om 08.15 uur:
Vanochtend liet wijkagent Henny Gehem weten dat het een aantal pallets waren die in brand stonden. Die lagen op het sloopterrein aan de Hertogstraat.

Dinsdag 4 juni 2013

Kleine binnenbrand bij Proeverij de Bank
Bij Proeverij de Bank op de Veestraat (op de hoek bij het kanaal) was rond middernacht een kleine binnenbrand. Enkele stoelen en een vuilnisbak gingen daarbij verloren.
Er was niemand in het restaurant toen de brand uitbrak en er raakte niemand gewond. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk, maar er lijken geen aanwijzingen te zijn van brandstichting.
Met 3 wagens rukte de brandweer om 00.13 uur uit. Dat deed Harrie Grijseels ook en hij maakte onderstaande foto’s.

Maandag 3 juni 2013

 Sociaal Jaarverslag 2012 gemeente Helmond (pdf) is uit

Auto ramt gevel woning in Mierlo-Hout
Kort na middernacht ramde een personenauto de voorgevel van een woning aan de Houtse Parallelweg in Mierlo-Hout. De Mercedes reed een muurtje omver, reed door het tuintje en kwam tegen de woning tot stilstand.
De hulpdiensten werden om 00.27 uur gewaarschuwd. Iemand is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Onduidelijk is of het de bestuurder was die met een ambulance mee is gegaan. Daar doet de politie nog onderzoek naar.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.


UPDATE om 11.15 uur:
Dronken man aangehouden na botsing tegen woning (politiebericht)
De politie heeft maandagochtend 3 juni rond 1.00 uur een 25-jarige Helmonder aangehouden omdat hij dronken met zijn auto tegen een woning gereden zou zijn.
Dat gebeurde kort voor 0.30 uur op de Houtse Parallelweg. De auto kwam uit de richting van de Mierloseweg en is door nog onbekende oorzaak tegen de woning gereden. De Helmonder bleek gedronken te hebben. Hij blies een alcoholpromillage van ruim 1,35. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Na verhoor is hij heengezonden met een proces-verbaal. Een 20-jarige man uit Helmond, die ook in de auto zat, liep een hoofdwond op en is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Zaterdag 1 juni 2013

Fietsster gewond bij ongeval in Stiphout
Op de Dorpsstraat in Stiphout is een fietsster ten val gekomen toen een deur van een auto werd geopend.
Rijdend op het fietspad reed zij tegen die deur. Dat ongeluk gebeurde vanmiddag rond 15 uur. Een toegesnelde noodarts heeft hulp verleend. De ongelukkige fietsster is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Hieronder de foto’s die door Harrie Grijseels werden gemaakt.

Inbreker vlucht in de armen van de politie
Achtervolgd door een aangever is een 22-jarige inbreker uit Helmond zaterdagmorgen in de armen van de politie gevlucht.
De bewoners van een woning aan het Mondriaanplantsoen betrapten omstreeks 5.30 uur een man die de poort en de achterdeur opentrapte. De 37-jarige bewoner van de woning ging achter de dader aan en achtervolgde hem rennend. Ondertussen werd de politie gebeld die snel ter plaatste kwam. Die zagen een man die naar hun zwaaide en hun hulp vroeg omdat hij achtervolgd werd. Hij werd direct aangehouden verdacht van de inbraak. Hij is naar het bureau gebracht en daar ingesloten. De recherche onderzoekt of hij nog meer inbraken op zijn kerfstok heeft staan.

maandoverzichtNieuw Helmonds nieuws
11 reacties
Reageer

vluchtgevaarlijk

Heb de indruk dat de politie iets te vlug is geweest.....jammer.

dat was de eerste en de laatste keer dat ze een keer vlug zijn

Vind het wel frappant dat er geen informatie getoond wordt over wederom een beroving in de heistraat door 12 multi culti jongeren die een voor mij bevriend stel hebben overvallen van hun telefoon. De man wil zich verdedigen en word vervolgens zelf opgepakt...kromme politie dwaling neem ze ook nog eens in bescherming ...

anti Heistraat terreur

@anti Heistraat terreur op woensdag 5 juni 2013 om 08:37:

Daarom is het goed dat jij dat hier meldt.
Heb je meer informatie? Bijvoorbeeld: wanneer (en hoe laat ongeveer) die beroving plaatsvond, is er bij de politie aangifte gedaan van die beroving en zijn er ook daders opgepakt?
Hoe is het met de slachtoffers?

Natuurlijk weer de binnenstad Marroks!
Vorige week zijn er schijnbaar 2 Marokkanen in elkaar gerost door 10 helmonders ( omdat vrienden waren bedreigd) die de agressie van de Marokkanen spuugzat zijn.
Deze wraakacties zie je steeds vaker en volledig terecht, iedereen is de Narokkanen tereur meer dan zat.

en inbreken dat doen ze ook graag de zieligerds
,flink afrossen die gasten oog om oog tand om tand

Nu weet ik dat mijn antwoord geen vergelijk betreft, maar waarom gaat er wel € 220,000 in een bodemloze put ter bestrijding van Marokkaanse overlast in Helmond binnenstad- oost. Er wordt omheen geschreven, kansloze jongeren! niet iedereen dus ook niet bloed eigen Nl’ers over een kam scheren redactie van de Telegraaf, het betreft allochtonen dus 100% Marokkanen!!
Zie desbetreffend artikel vandaag in de Telegraaf.

Tevens moeten deze Marokkanen ( ja ik noem ze wel bij nasm omdat dit gerechtvaardigd is) alle ellende die ze veroorzaken gaan vergoeden.
Desnoods verplichte strafkampen opzetten net lijfstraffen. Dit voerende beleidt van de regering en dus temeentes deugd al lang niet neer, deze Marokkaanse uitwassen blijven ook in de tiekomst voirvgrite pronlemen zorgen ondanks deze € 220,000 belastinggeld!! Laat dit allen op u inwerken!

Kom Adrie, dit is niet te volgen. Wellicht maar een taalcursus volgen?

Hans Gruijters

Mobiel bellen via KPN in Brandevoort gestoord
Geplaatst op:28 juni 2013 Laatste update: 28 juni, 16:31 Foto's 1 Reacties 1 Afbeelding Foto: ANP
HELMOND - Mobiel bellen via het netwerk van KPN is in Brandevoort sinds begin van de week niet of nauwelijks mogelijk.

De tijdelijke zendmast met installaties van drie telefoonaanbieders is maandag afgebroken. Abonnees van de andere twee providers kunnen gewoon bellen, KPN-klanten niet. Een zegsman van KPN weet van de klachten. "Er wordt aan gewerkt, maar het duurt tot eind volgende week en misschien een week later voor het is opgelost."De drie installaties hingen voorheen aan de hoogspaningsmasten in de wijk. "Vanwege het samenvoegen van de hoogspanningslijnen moesten die installaties eraf en is een tijdelijke mast geplaatst", zegt een woordvoerder van de gemeente Helmond. "Nu kunnen de installaties terug."

Waarom duurt het dan zo lang bij KPN? "Dat heeft met de volgorde te maken", antwoordt de zegsman. Hij kon niet zeggen waarom er niet voor is gekozen eerst een nieuwe installatie te plaatsen en dan pas de oude te verwijderen.

Brandevoorter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: